Usain Bolt - čudesni trkač sa Jamajke

Radiosarajevo.ba
Usain Bolt - čudesni trkač sa Jamajke

Piše: Danijel Apro


Svaka čast Tajsonu Geju, ali i pored svih najava ispostavilo se da od dugo najavljivanog neizvjesnog dvoboja dvojice najbržih ljudi na planeti nema ništa.

Jednostavno – jedan je Usain Bolt.

Na svjetskom prvenstvu u Berlinu momak sa Jamajke razbio je sve rivale u finalu i postao svjetski šampion uz novi svjetski rekord od nevjerovatnih 9.58.

Drugog dana su na programu bile i kvalifikacije na 100 metara u ženskoj konkurenciji, bacanje kugle, a svoja nadmetanja završile su i sedmobojke.

Junak dana, a možda i godine, Usain Bolt pokazao je da on nije «jedan od dvojice» rivala i predendenata na tron, već da je u onom što radi naprosto najbolji i da nema pravog konkurenta. On proživljava ono kroz šta su prje njega prošli Michael Jordan, Michael Schumacher, Roger Federer...

Bolt je triumfom u Berlin popravio sopstveni rekord od 16. avgusta prošle godine sa Olimpijskih igara u Pekingu, kada je istrčao 100 metara za devet sekundi i 69 stotinki. Srebrna medalja pripala je Amerikancu Tajsonu Geju sa 9.71 što je treći najbolji rezultat u istoriji, dok je bronzu osvojio Jamajčanin Asafa Pauel sa 9.84.

Samo jedan takmičar u finalu 100 metara je istrčao za više od deset sekundi. Drugim rečima ovo je najbolja trka ikad!

Najbolji atletičar današnjice poslije te čudesne trke izjavio je da nije očekivao da će za 11 stotih dijelova sekunde nadmašiti svoj rezultat sa Olimpijskih igara u Pekingu prošle godine.

"Nisam trčao sa ciljem da oborim svjetski rekord. Plan je bio da napravim što manje grešaka, pošto sam očekivao da će trka biti izuzetno teška. Start je bio veoma dobar, maksimalno sam trčao u prvih 20 metara, a posle su stvari išle svojim ritmom", rekao je atletičar sa Jamajke, koji će za pet dana proslaviti 23. rođendan. On je naglasio da je konkurencija u Berlinu bila izuzetna i da je zato čitavog ljeta vrijedno trenirao i usavršavao svoj stil trčanja.

Takođe, Bolt je uporedio današnju trku sa onom koju je tačno prije godinu dana istrčao na Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Bez obzira na današnji rezultat, mislim da je trka u Pekingu bila značajnija za moju karijeru. Tada sam pokazao svima koliko vrijedim, a sada sam potvrdio koliko sam dobar. Rezultat koji sam postigao je izvanredan. Znao sam koliko vrijedim ali i da trka neće biti laka. Ipak, uspio sam da napravim novi podvig", zaključio je Bolt.

Sva ostala takmičenja drugog dana 12. Svjetskog prvenstva u atletici ostala su u sjenci velike Boltove pobede i nevjerovatnog rezultata.

Ipak treba napomenuti da je olimpijska šampionka Valeri Vili sa Novog Zelanda u Berlinu odbranila i titulu svjetske prvakinje u bacanju kugle.

Valeri Vili je hitcem od 20 metara i 44 centimetara osvojila zlatnu medalju. Drugo mjesto pripalo je Njemici Nadin Klajnert sa 20,20 metara, dok je bronzanu medalju osvojila Gong Lijao sa 19,89 metara. Vili je bila četvrta poslije prve dvije serije, a tek u petoj seriji je imala hitac za zlatnu medalju. To je njena 22 uzastopna pobjeda, a niko je nije pobijedio gotovo dvije godine. Otprilike kao Usain Bolta.

Takmičenje se nastavlja, padaće još odličnih rezultata, a možda i svjetskih rekorda. Najveća vjerovatnoća da dođe do novih pomijeranja granica i najboljih rezultata u istoriji je na 200 metara kao i u štafeti četiri puta 100 metara.

Naravno, zato što u tim disciplinama učestvuje čudesni trkač sa Jamajke.

http://www.youtube.com/watch?v=KRbuVDyvp5E


e-Novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije