Umro bokserski šampion Joe Frazier

Radiosarajevo.ba
Umro bokserski šampion Joe Frazier

Nekadašnji svjetski šampion u boksu u teškoj kategoriji Joe Frazier preminuo je u 67. godini nakon kratke i teške bolesti, saopćila je njegova porodica.

Frazier, koji je SAD donio zlatnu olimpijsku medalju te kao profesionalac držao svjetsku boksersku krunu od 1970. do 1973. umro je u Philadelphiji mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran rak jetre.

Frazier je 1964. godine osvojio i olimpijsko zlato, nakon što je na igrama zamijenio Bustera Mathisa. Osvojio je titulu u teškoj kategoriji 1970. godine pobijedivši Jimmyja Ellisa u New Yorku, a tri godine kasnije tu titulu je izgubio porazom od Georgea Formana.

U historiji svjetskog boksa ostat će upamćen kao prvi koji je pobijedio Muhammeda Alija u njegovoj profesionalnoj karijeri u legendarnom meču u 15. rundi 8. marta 1971. u njujorškom Madison Square Gardenu poznatom kao "borba stoljeća", nakon kojeg su obojica završili u bolnici. 

Godinu dana kasnije opet se u New Yorku borio sa Alijem ali je taj meč izgubio na bodove u 12 rundi.

Dvojica velikana ponovno su se susrela 1975. na Filipinima u jednom od najslavnijih sportskih događaja 20. stoljeća kasnije prozvanim Thrilla in manila.  U toj borbi Frazier je izgubio tehničkim nokautom jer mu trener Eddie Futch nakon 14. runde nije dopustio da nastavi meč zbog ozljeda lica i zatvorenog oka, što mu bokser nikad nije oprostio.

U karijeri je imao 32 pobjede, od toga 27 nokauta, četiri poraza i jednu neriješenu borbu. Član bokserske Kuće slavnih postao je 1990.

"Teško mi je da povjerujem da je Joe bolestan i ne mogu to da prihvatim", rekao je Ali nakon što je čuo vijest o bolesti Fraziera.
        
Frazier se povukao 1976. godine nakon poraza od Formana. Ponovo se vratio 1981., ali bezuspješno i samo u jednom meču. Tada se povukao zauvijek.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije