U spomen heroju odbrane BiH: Održan Međunarodni džudo turnir Vinko Šamarlić

Anadolija
U spomen heroju odbrane BiH: Održan Međunarodni džudo turnir Vinko Šamarlić
U organizaciji Džudo kluba Željezničar u Sarajevu je 26. put održan Međunarodni memorijalni džudo turnir "Vinko Šamarlić".

U dvorani u sarajevskom naselju Grbavica okupilo se oko 500 mladih džudista iz cijelog regiona, kako bi se borili za odličja, družili i sjetili velikog čovjeka i nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, dan prije polaska na Olimpijske igre u Barceloni, gdje je trebao predstavljati BiH.

Senad Mehičević, predsjednik Sportskog društva Željezničar i Organizacionog odbora turnira naglašava da je svake godine, zbog izostanka finansijske pomoći nadležnih institucija, sve teže i teže organizovati turnir, ali da neće odustati jer to je najmanje što Šamarlić zaslužuje.

Dodao je da se na turniru takmiče samo mlađe kategorije, uzrasta od šest do 18 godina.

Ove godine na turnir je došao i proslavljeni bivši džudo bh. reprezentativac Amel Mekić koji ima sopstveni klub. Mekić je čestitao organizatoru na sjajnom turniru. Naglasio je da za djecu, koja su tek počela da se bave džudom, nastup na ovakvim turnirima jako puno znači.

"Ovo je jedno veliko iskustvo koje je neophodno da bi na kraju stasali u velike šampione. Drago mi je da se u BiH džudo razvija i iz dana u dan postaje sve bolji, kvalitetniji i masovniji. Mislim da smo mi koji smo počeli da pravimo velike rezultate bili inicijatori toga da džudo zauzme visoko mjesto u bh. društvu, a i sportu", kazao je Mekić.

Sado Bečić, trener u Džudo klubu Konavli iz Cavtata, kaže da već 20 godina dolazi na memorijal Vinku Šamarliću i da je svaki put turnir sve bolji i bolji.

"Imam čast da će me organizatori danas promovirati u peti dan crni pojas. Svo ovo vrijeme mog dolaska i moje zasluge organizator je prepoznao i dodijeliće mi taj crni pojas pet dan. Izvanredna je organizacija turnira, zato i dolazim već 20 godina. Nekada dovedem iz Dubrovnika Džudo klub Prevlaku i Džudo klub Dubrovnik. Uvijek se u Sarajevu osjećamo izvanredno. Sarajevo je, pored Dubrovnika, naš drugi grad. S nama uvijek kada dolazimo koliko god dođe takmičara, dođe i roditelja. Sarajevo obožavamo", zaključio je Bečić.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice MUP-a BiH. Poginuo je 8. juna 1992. godine, braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba s mačevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije