U Sarajevo dolazi član porodice koja je "prebila" i Chuck Norrisa

Radiosarajevo.ba
U Sarajevo dolazi član porodice koja je "prebila" i Chuck Norrisa
Adem Redžović, svjetski poznati jiujitsu trener bosanskih korijena održat će u Sarajevu jiujitsu seminar za odrasle, koji će biti otvoren za javnost.

Njemu će se pridružiti specijalni gost Clark Gracie, jedan od članova legendarne porodice Gracie. Porodica Gracie daleko je najutjecajnija porodica u svijetu BJJ-a, a njihova tradicija duga je više od jednog stoljeća. Brazilska jiujitsa nastala je kao kombinacija Kodokanovog džudo sistema i tradicionalne jiujitse, a jedan od najzaslužnijih za njenu ekspanziju je sasvim slučajno bio Kano Jigoro, osnivač džuda.

Jedan od njegovih najboljih učenika bio je Mitsuyo Maeda, koji je Japan napustio 1904. godine s ciljem da svijetu predstavi novu vještinu - džudo. Upravo je on podučavao legendarnog Carlosa Gracieja. Maeda je bio pozat po tome što je razne borce (boksere, hrvače) izazivao na borbu bez pravila, gdje je pokazivao dominaciju svoje vještine, te je tokom borbi koristio neke tehnike tradicionalne jiujitse i zbog toga je nazivao jiujitsu, a ne džudo, iako je iz Japana otišao da promovira sport Kano Jigora.

Kada se Maeda dvadesetih godina 20. stoljeća vratio u Brazil, utjecajni škotski emigrant Gastao Gracie pomogao je Maedi oko realizacije jednog projekta, a Japanac je zauzvrat ponudio da Gastaove sine nauči jiujitsu. Maeda je određene tehnike promijenio u odnosu na tradicionalnu jiujitsu i prilagodio ih je slobodnim borbama. Maeda je Carlosa Gracieja, najstarijeg od braće Gracie naučio važnim vještinama, a najvažnije lekcije bile su hrvačke (grepling), važnost sparinga, jiujitsu tehnike, borba u parteru.

Maeda nije dugo bio učitelj Gracieju. Uspio mu je prenijeti osnovne tehnike, a to je bila samo baza, da bi većinu tehnika godinama kasnije razvijala braća Gracie. Tradicija je nastavljena sve do danas, a jedan od najimpozantnijih boraca iz porodice je Rickson Gracie. Čovjek koji je imao preko 400 borbi i niti jednu nije izgubio. U zvaničnim MMA mečevima ima 11 pobjeda i niti jedan poraz. U novembru 2014. godine postao je član kuće slavnih.

Porodica Gracie osnovala je i prvi UFC turnir 1993. godine, a predstavnici BJJ-a su zabilježili ubjedljive pobjede nad ostalim borcima (karate, hrvanje, kick-box...). Adem Redžović, koji sa svojim bratom Mehom i rođakom Idrizom Redžovićem vodi izuzetno uspješnu Jiu-Jitsu akademiju u Chicagu, putovao je u Brazil kako bi upravo kod porodice Gracie usavršio umjetnost jiujitse. Adem u Sarajevo dolazi prije svega kako bi podržao jiujitsu program koji podučava porodica Redžović, namijenjen razvoju mladih.

Clark Gracie će uz Adema Redžovića seminar održati u Hotel Malak Regency u subotu i nedjelju, 25. i 26. marta u hotelu Malak Regency u Sarajevu.

Zanimljivo je čuti i Chucka Norrisa kako priča o "batinama" koje je dobio od porodice Gracie. Norris je u Brazilu upoznao porodicu Gracie i pitao ih da li može trenirati s njima. Posebno je smiješno čuti nešto ovako od Norrisa, nakon svih viceva koje smo čuli o njemu.

"Bio sam crni pojas u džudu i mislio sam da se mogu nositi s njima. U parteru sam bio s Ricksonom Graciejem i on se doslovno igrao sa mnom. Probao sam onda s njegovim ocem, koji je malen čovjek. Rekao mi je da ga udarim, ja sam stegnuo šaku i sljedeće čega se sjećam je da sam se probudio iz nesvijesti. Grlo me boljelo, nisam mogao da gutam, a on mi se izvinio i rekao da nije želio tako jako da me udari", rekao je Norris.

Da se malo našalimo za kraj: Chuck Norris je toliko jak da može uraditi sve sklekove, ali nije jači od porodice Gracie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije