Tokio japanski kandidat za domaćina

Radiosarajevo.ba
Tokio japanski kandidat za domaćina

Glavni japanski grad Tokio u sljedećih će nekoliko dana i službeno objaviti kandidaturu za domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. godine.

Predsjednik Japanskog olimpijskog odbora Tsunekazu Takeda u četvrtak je formalno zatražio od Tokija da pokrene postupak kandidature, što je epilog interne utrke japanskih gradova. Naime, o kandidaturi su, osim Tokija, razmišljali i Hirošima i Nagasaki, ali su se povukli zbog financijskih razloga. Tokio je tako izborio status japanskog kandidata, a dobivanje domaćinstva bi, prema Takedinim riječima, pomoglo Japanu da se oporavi od razornog potresa i tsunamija koji su u ožujku pogodili zemlju i odnijeli više od 15.000 života.

"U nacionalnom je interesu da se narod ujedini u nastojanju da Japan dobije Olimpijske igre koje bi bile simbol oporavka zemlje nakon velikog potresa", izjavio je Takeda, dodavši kako bi se utakmice olimpijskog nogometnog turnira mogle igrati u regiji najteže pogođenoj katastrofom.

Tokio je bio kandidat i za organizaciju OI 2016., ali je pobjedu odnio Rio de Janeiro. Za OI 2020. zasad se službeno kandidirao samo Rim, a očekuje se da će to uskoro napraviti i Madrid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije