Titulom u Parizu Federer bi postao najveći svih vremena

Radiosarajevo.ba
Titulom u Parizu Federer bi postao najveći svih vremena

Uoči pariškog Grand Slama, Roger Federer je najavio: "Ove godine idem do kraja".

Uz petogodišnju dominaciju njegovog najvećeg "neprijatelja" Nadala i uz vjerojatno najlošiju polovicu jedne sezone od kada igra na Touru (tek je u Madridu osvojio prvi naslov), malo ko ga je shvatio ozbiljno.

Danas, uoči četvrtfinalnih dvoboja, Federer je najveći favorit za osvajanje Roland Garrosa. To bi mu bio 14. Grand Slam naslov u karijeri čime bi se izjednačio s velikim Peteom Samprasom, ali bi i uz Andrea Agassija postao tek drugi teniser u istoriji koji je uzeo sva četiri Grand Slama na tri različite podloge.

Statističari su izračunali da mu je rano ispadanje Rafaela Nadala otvorilo mogućnost povratka na svjetski tron. Švicarac bi za tu misiju trebao osvojiti Roland Garros i Wimbledon. Teško, ali daleko od toga da je neostvarivo, posebno ako se malo analiziraju protivnici koji su ostali u ždrijebu drugog Grand Slama sezone.

U ždrijebu osim Murrayja samo Rogerove 'mušterije'

Izuzevši Andyja Murraya, Federer protiv ostale šestorice ima nevjerojatan omjer od 42 pobjede i samo jednog poraza. Isto je tako istina da je statistika vrlo opasna stvar, posebno ako se radi o krvavoj pariškoj zemlji koja je oduvijek bila plodno tlo za nesreće favorita. To se najbolje vidjelo u njegovom jučerašnjem dvoboju protiv Tommyja Haasa. Nakon preživljavanja protiv Nijemca (vratio se iz 0:2 i breaka manje u trećem setu), ispred baselskog čarobnjaka je četvrtfinalni dvoboj s domaćom uzdanicom Gaelom Monfilsom.

Protiv Monfilsa ima 4:0, a zanimljivo je da su posljednji dvoboj odigrali prošle godine upravo u Roland Garrosu, u polufinalu. Švicarac je slavio 6:2, 5:7, 6:3, 7:5. U preostala tri dvoboja Francuz nije uhvatio niti seta.

Ako bi pretpostavili da će Del Potro u drugom četvrtfinalu donjeg dijela ždrijeba izaći kao pobjednik protiv Robreda, onda bi Federer u polufinalu imao protivnika protiv kojeg ima još bolji score. Čak pet puta u protekle tri godine sučelio se s Argentincem i svih pet puta stigao do uvjerljive pobjede. Dovoljno je reći da 5. igrač svijeta nije osvojio niti jedan set. Ukoliko bi ipak Robredo prošao u polufinale, niti to ne bi bilo loše za baselskog mađioničara. Dapače, protiv Španjolca ima još bolji omjer. Igrali su čak osam puta, a Fedex je svaki put uvjerljivo slavio.

U drugom dijelu ždrijeba igraju Šveđanin Soderling, koji je napravio najveće iznenađenje turnira izbacivši Nadala, i četvrti nositelj Nikolaj Davidenko, odnosno Andy Murray protiv Čileanca Fernanda Gonzaleza.

Od ove četvorke Federer je najviše puta pobjeđivao Davidenka, čak 12 puta bez poraza i sa samo tri izgubljena seta. I protiv Gonzaleza ima 12 pobjeda, ali i jedan poraz. On se dogodio 2007. na Masters Kupu u Šangaju. Od onda su igrali dva puta; prošle godine u četvrtfinalu Roland Garrosa i ove godine u Indian Wells. Oba puta Federer je slavio relativno lagano.

Protiv Soderlinga ima devet čistih pobjeda, bez poraza i sa samo jednim izgubljenim setom, pa bi mu i ta opcija odlično odgovarala.

Federer će ipak više od svega moliti Boga da mu finale ne donese trećeg igrača svijeta Andyja Murrayja. Uz Nadala, Škot mu je najneugodniji protivnik na touru i jedan od rijetkih tenisera svijeta protiv kojeg ima negativan score.

Murray ga je pobijedio čak šest puta, od čega pet puta u posljednje dvije godine. Iako su njihovi mečevi uvijek vrlo izjednačeni, Škot redovno slavi u odlučujućim setovima i pomalo se već može govoriti o svojevrsnom kompleksu.

Nema sumnje da je ispred Federera istorijska prilika koju jednostavno mora iskoristiti. Ko zna kada će se ona sljedeći put dogoditi. Niti veliki Pete Sampras nije uspio doći do titule na surovoj pariškoj zemlji, a kada bi dignuo pehar pobjednika Roland Garrosa, Federer bi s pravom uzeo i naziv najvećeg svih vremena.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije