Svaka čast, majstore: Mesud Pezer postavio novi bh. rekord

0
FENA
Svaka čast, majstore: Mesud Pezer postavio novi bh. rekord
Foto: Fena / Mesud Pezer

Samo pet dana nakon što je na Otvorenom dvoranskom prvenstvu Beograda pobijedio s novim ličnim i bh. rekordom, dužinom od 21,22 metra, najbolji bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer (30 godina) danas će nastupiti na mitingu u Luksemburgu.

Pezer je svoj dosadašnji dvoranski rekord, koji je iznosio 21,15 metara i kojeg je postavio 3. marta 2018. godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu (bio peti) tako popravio za sedam centimtara, dok njegov lični i bh. rekord na otvorenom iznosi 21,48 metara. Tu je dužinu ostvario 13. augusta 2019. godine u švedskom gradu Växjö.

"Sretan sam i izuzetno zadovoljan što sam ostvario rezultat novog dvoranskog rekorda, pogotovo što mi je to bilo prvi ovosezonski nastup. Nikada na otvaranju sezone nisam bacao ovako dobro i dugo - redovno sam na treningu na dužinama od 21 metar, a ovih 21,22 metra trenutno je i najbolji evropski i svjetski rezultat u bacanju kugle. Tako da zaista imam razloga da budem zadovoljan, ali i da se nadam novim uspjesima u nastavku sezone", kazao je Pezer.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Rezultat iz Beograda posebno je impresivan, važan i ohrabrujući kada se zna da je ovo olimpijska godina, ali i godina u kojoj ga, početkom marta, očekuje nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu (Škotska) te na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Rimu (Italija), koje će se održati početkom juna.

"Cilj mi je da što prije ostvarim normu za Olimpijske igre u Parizu, koja iznosi 21,50 metara, kao i za SP u dvorani u Glasgowu, za koje je norma 21,70 metara. Vjerujem da mogu ostvariti obje norme, jer sam izuzetno spreman i, što je najvažnije, potpuno sam zdrav. Ali, ako slučajno i ne bacim normu za Glasgow, siguran sam da ću nastupiti na SP-u na osnovu rejtinga, ali ipak želim putovati s normom. Želja mi je da što prije ostvarim obje norme, kako bih se mogao posvetiti nastupima i treninzima bez dodatnog pritiska", ističe Pezer.

Bravo, Bosanac: Mesud Pezer najbolji u Beogradu

Bravo, Bosanac: Mesud Pezer najbolji u Beogradu

S obzirom na to da je, kako kaže, nakon Beograda imao jače treninge te putovao automobilom do Zenice, a onda jučer odmah krenuo put Luksemburga, nije siguran da će na današnjem mitingu biti uspješan kao u Beogradu. Glavni će mu rival biti domaći bacač Bob Bertemes, s kojim se zna iz juniorskih dana.

"Nije isključeno da prebacim beogradskih 21,22 metra, ali nije realno jer sam se bazirao na miting u njemačkom Nordhausenu, koji je na programu 28. januara te na kojem će biti i italijanski bacači, aktuelni svjetski viceprvak Leonardo Fabri i Weir Zane, koji je aktuelni evropski dvoranski prvak. Konkurencija je jaka pa se nadam da bih mogao ispuniti normu za SP, a time i za OI u Parizu. Trebao sam nakon Beograda nastaviti pripreme u Crnoj Gori, ali je stigla ponuda za nastup u Luksemburgu pa sam prihvatio. Nakon mitinga, zajedno s luksemburškim trenerom, koji trenira Bertemesa, trenirat ću u kampu u Manhajmu", najavljuje Pezer.

Ovogodišnje pripreme, koje je počeo još u oktobru, odradio je u Zenici, a u decembru je 10 dana proveo u Makarskoj te, prije mitinga u Beogradu, ukupno 25 dana radio je i u tom gradu.

"Prijavio sam se i za nastup na Zimskom bacačkom kupu u Leiriji (Portugal), koji će se održati 10. aprila. Nastupit ću i na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, koju je 10. februara. Odmah nakon Istanbula, 13. februara, nastupit ću na vrlo jakom mitingu u Beogradu. Tako da će biti dovoljno takmičenja na kojima mogu ostvariti normu za SP", smatra Pezer.

Posebno ističe podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koji je, podvlači, osigurao sredstva za njegove i pripreme kolege mu Amela Tuke, tako da barem ne moraju razmišljati o uslovima za trenažni proces na putu ka ostvarenju norme za Pariz. Pezer je, osim petog mjesta u Birminghamu 2018., 2022. godine bio osmi na SP-u u dvorani u Beogradu s dužinom 20,94 metra.

Prvak Evrope bio je u konkurenciji juniora (U20) 2013. godine u italijanskom Rijetiju, a 2017. godine pobijedio je i na Zimskom evropskom bacačkom kupu u španskom Las Plamasu, s dužinom 20.69 metara. Bronzani je bio godinu kasnije upravo u portugalskoj Leiriji, kada je bacio 20,71 metar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije