Suze i 23. zlatna medalja Phelpsa za kraj blistave karijere

Radiosarajevo.ba
Suze i 23. zlatna medalja Phelpsa za kraj blistave karijere
EPA / Michael Phelps
Mnogi će reći da je projekat najmoćnije savremene sile. Neki da je industrijski, a ne sportski proizvod. Ne mali broj će vrtjeti glavom pitajući se da li je „čist“. Spočitavaće mu da je koristio opijate...

Dok su drugi (bili) opterećeni teorijama zavjera, on je šutio. Ponavljao mahom stereotipne i rečenice koje javnost voli da čuje. Pitanje je i da li je bio iskren. I koliko mu ljudi vjeruju. Mada, to je već neka druga priča.

Ona oko koje nema spora satkana je u činjenici: „Michael Phelps je najuspješniji olimpijac svih vremena“.

Amerikanac je u noći između subote i nedjelje uradio, još jednom, ono što čini cijeli život. Pobijedio je.

Phelps je s kolegama iz reprezentacije SAD-a otplivao još jednu trku za pamćenje, stigao do svog 23. zlata i donio Amerikancima 1001. zlatnu olimpijsku medalju računajući sve sportove.

Phelps, zajedno sa Ryanom Murphyjem, Codyjem Millerom i Nathanom Adrianom, otplivao je najbržu trku na 4×100 metara mješovito od kada su zabranjena plivačka odijela i novim olimpijskim rekordom (3:27,95) završio nezaboravnu karijeru.

„Ovo je savršen način da se završi karijera“, izjavio je poslije osvajanja ukupno 28. olimpijske medalje.

To je to. Kad pogledam iza sebe vidim da sam postigao sve o čemu sam sanjao. Bio je izazov boriti se za svaki od ovih uspjeha. Ovo je kraj. Neću se više takmičiti. Ostajem pri stavu da su mi ovo poslednje Igre“.

Razumije se, takva karijera nije mogla da prođe bez kontraverzi. Nekoliko puta je hapšen zbog vožnje u pijanom stanju, poslednji put ga je čak Američka plivačka federacija suspendovala i spriječila da učestvuje na SP u Kazanju 2015. Imao je ispade u vidu korištenja opijata (kanabis), zbog čega je morao javno da se izvinjava naciji, ali je uprkos svemu ostao vjeran plivanju.

„Zbog ovoga sam se vratio. Nisam želio da tad odem u penziju, pa da se za 20 godina zapitam: „e, a šta bi bilo da...“. Na najljepši mogući način zatvorio sam poglavlje ovog sporta“, rekao je sinoć.

Phelps u olimpijsku penziju odlazi kao najuspješniji olimpijac svih vremena s 23. zlatne medalje i ukupno 28 medalja na pet olimpijskih igara na kojima je sudjelovao, od Sydneyja 2000. do Rio de Janeira 2016.

Otišao je kako pobjednici odlaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije