Sumnjiva Semenya najbrža na 800 metara

Radiosarajevo.ba
Sumnjiva Semenya najbrža na 800 metara

Najveća atletska senzacija godine svakako je Caster Semenya. Do prije tri sedmice apsolutno anonimna Južnoafrikanka postala je svjetska prvakinja na 800 metara.

O njoj će se vjerojatno raspravljati još neko vrijeme budući da je ranije tokom srijede objavljeno da je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zatražila provjeru njezog spola. Muško tijelo i glas izazvali su sumnju kod čelnika IAAF-a, a rezultati testiranja ove 18-godišnjakinje bit će poznati za nekoliko sedmica.

Ako zanemarimo tu priču, ostaje činjenica da je Semenya, koja je prije tri sedmice postala afrička juniorska prvakinja s najboljim rezultatom godine u svijetu, do zlata na Svjetskom prvenstvu u Berlinu došla na vrlo impresivan način. Nakon ulaska u drugi i završni krug dodala je gas i odjurila svim suparnicama te ušla u cilj u sjajnom vremenu (1:55.45), dakako uvjerljivo najboljem ove godine.

Do srebra je došla dosadašnja svjetska prvakinja, Kenijka Janeth Jepkosgei, dok je broncu osvojila Britanka Jennifer Meadows.

SP u atletici, 800 m, finale (ž):
1. Caster Semenya (JAR) 1:55.45
2. Janeth Jepkosgei (Ken) 1:57.90
3. Jennifer Meadows (VB) 1:57.93

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije