Sudbina kuglaškog SP-a će biti poznata u 15 sati

Radiosarajevo.ba
Sudbina kuglaškog SP-a će biti poznata u 15 sati


Svjetsko prvenstvo u kuglanju će biti prekinuto ako se danas do 15 sati firmi ''Pauly'' ne uplati 200.000 KM dugovanja, izjavio je danas na konferenciji za medije član Izvršnog komiteta SP-a Alija Tihić.

Svjetsko prvenstvo u kuglanju za seniore i kadete počelo je 14. a završava 28. maja u sarajevskom kompleksu "Zetra". Na Prvenstvu učestvuje više od 450 takmičara iz 18 zemalja. Dva dana prije posljednjih duela, zbog neplaćenih dugovanja naspram njemačkog proizvođača kuglaške opreme ''Pauly'', Prvenstvo bi moglo biti prekinuto, a kuglana vraćena u Njemačku.

Naime, za potrebe Prvenstva u ''Zetri'' je postavljena nova kuglana u vrijednosti od 460.000 KM, koja je trebala nakon prvenstva ostati u Sarajevu, ali to najvjerovatnije neće biti slučaj jer njemačkoj firmi ''Pauly'' nije isplaćeno dugovanje od 200.000 KM.

Tihić je istakao da Kuglaški savez BiH već duže pokušava pronaći sredstva za otplatu duga, ali da institucije i zvaničnici kojima se obratio daju prazna obećanja.

''Mi smo počeli s organizacijom i pripremema za prvenstvo prije šest godina. Poduzeli smo sve korake da se ovakvo nešto ne desi, ali na kraju smo samo dobili mnogo praznih obećanja. Ne mogu da vjerujem da niko u Sarajevu nema sluha za nas'', objasnio je Tihić i
dodao da bi, da su sredstva na vrijeme uplaćena, Grad Sarajevo zaradio oko 350.000 KM, jer svi učesnici prvenstva sami plaćaju svoje troškove i kotizaciju za učestvovanje na Prvenstvu.

Predstavnik i suvlasnik firme ''Pauly'' Stefan Pauly doputovao je u Sarajevo da bi pregovarao i pokušao pronaći rješenje za nastalu situaciju. On je rekao da je firma ''Pauly'' prolongirala otplatu duga, te da se on zauzeo da se rok za otplatu dugovanja produži za još jedan dan, odnosno do 15 sati danas.

''Dobio sam poruku iz Njemačke da o dodatnom prolongiranju otplate duga nema više diskusije. Lično sam se zauzeo da se Prvenstvo produži još 24 sata i to je najviše što sam mogao učiniti. Već na početku je bilo indikacija da organizatori imaju finansijskih poteškoća'', istakao je Pauly.

Danas u 15 sati Pauly će donijeti odluku o narednim koracima njegove kompanije. Ako dug ne bude plaćen on smatra da će morati prekinuti Prvenstvo.

Da je na početku Prvenstva sve izgledalo dobro potvrdio je i predsjednik Međunarodne kuglaške federacije (NBC) Siegfried Schweikardt.

''Tri puta sam boravio u BiH i nikada nisam naišao na ovakvu situaciju. Kada je generalni sekretar obišao Sarajevo pred početak takmičenja rekao je da je sve spremno za početak. Ne mogu pričati o finansijskoj situaciji u BiH, ali nije mi jasno kako je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mogao prisustvovati otvorenju Prvenstva ako je znao da nešto nije uredu'', kazao je Schweikardt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije