Streljački savez BiH: Ervin Bejdić je gađao s posuđenim starim pištoljem

Radiosarajevo.ba
Streljački savez BiH: Ervin Bejdić je gađao s posuđenim starim pištoljem
Foto: Facebook / Ervin Bejdić

Nakon što je prošle sedmice objavljeno da je naš takmičar Ervin Bejdić, u Para Shootingu u disciplini Paraolimpijskih igara, diskvalifikovan jer je na Svjetskom kupu u ovoj disciplini u Osijeku nastupio sa pištoljem starim 15 godina, oglasili su se iz Streljačkog saveza Bosne i Hercegovine.

Paraolimpijac Ervin Bejdić diskvalificiran zbog stare opreme

Njihovo saopćenje koje je potpisao predsjednik SSBiH Ismet Bajrović prenosimo u cijelosti: 

"Ervin Bejdić, član SK osoba s invaliditetom Novi Grad Sarajevo, nije u pravu sa svojim izjavama i istupima u medijima. Istina je da svi streljački klubovi u BiH imaju problema s finansijama i sportskom opremom, kao i s nabavkom zračnih pušaka i pištolja. Ja sam više od 40 godina u ovom sportu i novinarstvu i pratio sam sva streljačka takmičenja u BiH i bivšoj nam zajedničkoj državi Jugoslaviji. Koliko mi je poznato uvijek je  bilo poteškoća za odlazak reprezentativaca na međunarodna takmičenja. Većina strijelaca nije imalo nove puške ili pištolje, ali se išlo na takmičenja i postizalo uspjehe.

Prošle godine za odlazak  u Beograd na klalifikaciju i učešće na Evropskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem za Ervina  Bejdića, kao i našu reprezentaciju osoba sa invaliditetom BiH, troškove snosio je Paraolimpijski komitet BiH i hvala im za to. Ervin je od Kluba dobio 100 KM  da popije kafu u putu, a da je bilo sredstava dobio bi i više. Od Kluba je dobio novu standardnu pušku na revers i dijabole za pripremu i takmičenje. Za nastup na domaćim takmičenjima, tradicionalnim, kantonalnim, ligaškim takmičenjima, prvenstvu BiH i KUP-u BiH za njegov nastup troškove je snosio Streljački klub Novi Grad.

Ove godine za odlazak na Svjetski kupu u streljaštvu za osobe sa invaliditetom, koji je održan u Osijeku, za njega je 1.000 KM izdvojila i dala Općina Novi Grad Sarajevo i nije išao o svom trošku. To je trebao da Bejdić spomene, a ne samo da je on o svom trošku putovao u Osijek, što nije tačno.

U drugim kantonima, isto tako ima problema sa nabavkom novih standardnih pušaka i pištolja.

Čudno je da je Ervin Bejdić u Osijeku mogao gađati u osnovnom dijelu i postići dobra plasmana koji ga je uveo u finale kao 7 strijelac. Kade je trebalo da izađe na vatrenu liniju imao je novu kontrolu pištolja i diskvalifikovan je.

Istina je da Ervin Bejdić gađao s posuđenim  starim pištoljem. Cijena pištolja posuđenog sa kojim Ervin trenira je preko 3.000 eura, a klub nema tih sredstava da bi kupio novi pištolj Bejdiću. Ovaj klub nema stalnih izvora finansiranja, već se snalazi na razne načine kako bio obezbijedio sredstva za svoj rad. Ervin Bejdić nema razumijevanja u kakvoj se danas situaciji nalaze svi klubovi i udruženja.  Bejdić je vrhunski strijelac i moj prijatelj. Svi se borimo da mu obezbijedimo adekvatne pripreme i kvalitetan pištolj za natjecanja, ali i on treba da razumi da je danas teško obezbijediti 7.000 KM za kupovinu novog pištolja, ali se nadamo da će jednog dana i to prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Sidnej, naš strijelac Ervin Bejdić gađati s novim pištoljem.

Napominjem, ovo nije problem samo Kluba čiji je on član, a niti Streljačkog saveza osoba sa invaliditetom FBiH, već je sramota svih nadležnih koji treba da pomognu spotske klubove i Streljački savez, a oni su se oglušili na vrhunske strijelce.

 Streljački savez osoba sa invaliditetom FBiH, ove godine dobio je 2.000 KM od Grada Sarajeva za Šestoaprilski turnir, a od Ministarstva za boračka pitanja ZDK dobili smo 1.600 KM za prvenstvo osoba sa invaliditetom BiH u streljaštvu. Hvala im na finansijskoj  pomoći", navodi se u saopćenju Streljačkog saveza BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije