Sprječavanje novog "slučaja Semenya"

Radiosarajevo.ba
Sprječavanje novog "slučaja Semenya"

Kako bi se izbjegao novi "slučaj Semenya" Međunarodni olimpijski odbor (IOC) usvojio je nove smjernice za uvjete nastupanja sportašica s povišenom razinom muških hormona...

Hiperandrogenizam, stanje povišene razine muških spolnih hormona, došao je u središte sportske pažnje prije dvije godine kad je južnoafrička atletičarka Caster Semenya postala senzacionalna svjetska prvakinja na 800 metara. Međunarodna atletska federacija (IAAF) ju je podvrgla testiranju spola, a cijeli se slučaj poput sapunice i pod budnim okom svjetskih medija razvukao na 11 mjeseci kad je danas 20-godišnja djevojka napokon ponovno dobila pravo nastupa.

Kako bi se izbjegla nova slična situacija, IOC je potvrdio nove mjere koje uključuju i povjerljivu procjenu spola pod vodstvom međunarodne ekipe stručnjaka. Arne Ljungqvist, šef Liječničke komisije IOC-a, očekivano je pokušao demantirati da je povod novim mjerama bio "slučaj Semenya".

"O pitanju osiguravanja integriteta i poštenja ženskih natjecanja smo raspravljali duže vrijeme. U sportu je hiperandrogenizam vrlo rijetka pojava i mora se proučavati od slučaja do slučaja. Koliko znam, bilo ih je samo nekoliko u zadnjih deset godina. No, oni ipak postoje, i moraju se tretirati pošteno i zbog sportašica s tim problemom i zbog samog sporta", istakao je Ljungqvist.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije