SP Berlin: Gay u kvalifikacijama trčao 10.16, Bolt 10.20

Radiosarajevo.ba
SP Berlin: Gay u kvalifikacijama trčao 10.16, Bolt 10.20

Najveće i jedino iznenađenje jutarnjih kvalifikacija utrke na 100 metara za atletičare je veliki podbačaj Derricka Atkinsa iz Bahama, osvajača srebrne medalje na Svjetskog prvenstva u Osaki, koji nije izborio plasman u četvrtfinale.

Atkins je u finalu utrke na ''stotki'' u Osaki trčao 9.91, odnosno šest stotinki sporije od Amerikanca Tysona Gaya, a pet stotinki brže od brončanog Asafe Powella.

U trećoj kvalifikacijskoj skupini u Berlinu Atkins je otrčao razočaravajućih 10.44 i ostao bez četvrtfinala u subotu poslije podne.

Najbrže vrijeme u kvalifikacijama imao je branitelj naslova svjetskog prvaka u ovoj disciplini, Tyson Gay, koji je u 11. skupini ostvario rezultat 10.16. Olimpijski pobjednik, svjetski rekorder i najbrži sprinter današnjice, Jamajčanin Usain Bolt, ostvario je rezultat 10.20, dovoljan za prvo mjesto u svojoj skupini.

Međutim, njegov sunarodnjak Asafa Powell umalo je platio cijenu ležernijeg pristupa utrci, ali je ipak s rezultatom 10.38 osvojio treće mjesto u svojoj skupini i plasirao se u četvrtfinale.

Britanac Dwain Chambers, koji se natječe nakon odslužene dvogodišnje suspenzije zbog korištenja dopinga, trčao je 10.18, drugo najbrže vrijeme kvalifikacija.

"Zadovoljan sam s vremenom. Cilj je prolaziti kvalifikacijske runde što je lakše moguće bez velike potrošnje energije", izjavio je Chambers.

Dakako, potpuno isti cilj imaju i svi njegovi konkurenti, pa su rezultati iz ovih kvalifikacija zapravo – očekivani.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije