Soderling nastavlja seriju, Safina u polufinalu

Radiosarajevo.ba
Soderling nastavlja seriju, Safina u polufinalu

Šveđanin Robin Soderling nastavlja uživati u najbolje dvije sedmice karijere. Nakon što je u osmini finala zaustavio Rafaela Nadala, Soderling je u četvrtfinalu razbio Rusa Nikolaja Davidenka u tri seta.

Soderling je pobijedio 6:1, 6:3, 6:1 nakon samo 101 minute igre, te je poveo s 4:2 u međusobnim susretima. Zanimljivo da je Davidenka i treći put zaredom pobijedio na zemlji, inače Davidenkovoj najboljoj podlozi, dok Soderling na toj podlozi nije odigrao niti jedan finale na ATP turnirima, a kamoli osvojio naslov.

Šveđanin, trenutno 25. teniser svijeta, od prvog poena meča s Davidenkom se nametnuo dubokim i preciznim loptama s obje strane. Neumoljiv je bio i forhendom i bekhendom, dok Davidenko nikako nije mogao ući u svoj ritam igre i nametnuti se.

Soderling je poveo s 5:0 i riješio prvi set. U drugom se Davidenko držao samo do 3:3, a treći je opet ponudio igru u samo jednom smjeru. Davidenko je u cijelom meču imao samo dvije break-lopte, u prvom setu, i to neiskorištene.

Davidenku je ovo bio deveti četvrtfinale na Grand Slam turnirima, Soderlingu tek prvi. Ruski tenisač je dva puta igrao u polufinalu Roland Garrosa, 2005. i 2007. godine, a Šveđanin će prvi takav meč u karijeri, među četiri najbolja na jednom od četiri najveća turnira, imati protiv pobjednika meča Murray – Gonzalez.

Safina teško do polufinala

Ruskinja Dinara Safina, prva nositeljica Roland Garrosa, u prva četiri meča na turniru izgubila je ukupno pet gemova. Prvi pravi izazov bio joj je četvrtfinalni ispit protiv Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, u kojem je slavila 1-6, 6-4, 6-2 nakon 112 minuta igre.

Azarenka je u prvom setu pomela Safinu s terena i osvojila ga sa 6-1 nakon samo 23 minute igre. Safina se tek nakon toga probudila i zaigrala kako zna, povela je u drugom setu 4-1, te u sljedećem gemu stigla do tri vezane gem-lopte na svom servisu, 40-0.

Dvostrukim i neforsiranim pogreškama vratila je 19-godišnju Bjeloruskinju koja je napravila break, dva gema kasnije još jedan, te poravnala na 4-4. Ipak, Safina je novim breakom osigurala servis za set u kojem je bila uspješna nakon 0-30. U trećem setu je prva igračica svijeta iskoristila dvije od šest break-lopti, dok Azarenka nije imala niti jednu.

Učinak od samo pet izgubljenih gemova Safine u prva četiri meča označava najmanji broj ispuštenih gemova jedne igračice na bilo kojem Grand Slam turniru od 1994. godine. No, protiv Azarenke je Safina itekako u prva dva seta strahovala za obranu svog finala u Parizu od prošle godine. Ove godine Safina je bila finalistica na Australian Openu, a sada je stigla na korak do barem istog rezultata i u Parizu.

Za finale će Safina igrati protiv bolje iz dvoboja još jedne Ruskinje, Marije Šarapove, i Slovakinje Dominike Cibulkove.

Šarapova jedva do dva gema!

Slovakinja Dominika Cibulkova "isprašila" je rusku povratnicu tenisu Mariju Šarapovu 6-0, 6-2 u četvrtfinalu Roland Garrosa. Bivša prva teniserka svijeta izbjegla je ''biciklo''.

Osvojila je 20-godišnja Slovakinja 11 gemova u nizu (6-0, 5-0), a onda je propustila meč loptu kojom je mogla proslaviti pobjedu protiv Šarapove bez izgubljenog gema! Šarapova je s dva gema u nizu spasila obraz, više od toga protiv razigrane suparnice nije mogla ponuditi.Cibulkova je prvi put u karijeri izborila plasman u polufinale na nekom Grand Slam turniru.

Ovo je Šarapovoj bio tek drugi turnir nakon devetomjesečne pauze zbog povrede ramena. Dobila je u Parizu četiri meča, sve u tri seta, ali protiv Cibulkove nije mogla očekivati uspjeh s čak 27 neforsiranih pogrešaka u 75 minuta igre. Cibulkova ih je napravila samo devet i tako upisala prvu pobjedu protiv Šarapove u trećem meču. Ruskinja je lani prije povrede dva puta svladala slovačku teniserku.

Cibulkova će u polufinalu igrati protiv prve teniserke svijeta, Ruskinje Dinare Safine, koja je ranije sa 1-6, 6-4, 6-2 svladala Bjeloruskinju Viktoriju Azarenku. Prošle godine su se sastale dva puta, ali na tvrdoj podlozi. Safina je bila bolja u finalu Montreala 6-2, 6-1, a potom i u osmini finala Tokija 6-3, 6-4.

Roland Garros, četvrtfinale:

Teniseri:

Söderling (23) – Davidenko (10) 6-1, 6-3, 6-1

Teniserke:

Safina (1) - Azarenka (9) 1-6, 6-4, 6-2

Cibulkova (20) - Šarapova 6-0, 6-2

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije