Slučaj Semenye pred UN-om

Radiosarajevo.ba
Slučaj Semenye pred UN-om

Južnoafrička ministrica za žene i djecu uložila je žalbu Ujedinjenim narodima zbog načina kojim je rukovođena istraga o spolu atletičarke Caster Semenya.

Noluthando Mayende-Sibiya rekla je kako Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije uspjela sačuvati povjerljivost istrage o spolu južnoafričke atletičarke i dodala kako je takvom nepažnjom je ugroženo dostojanstvo Semenije. Južnoafrička ministrica uložila je u utorak žalbu Odeljenju UN-a za unapređivanje položaja žena.

IAAF odbija da potvrdi ili negira australske medije koji su objavili kako je test pokazao da je Semenya ima i ženske i muške karakteristike.

Lewis: Sami su krivi za “slučaj Semenya”

Legendarni američki atletičar Carl Lewis okrivio je vodeće ljude južnoafričke atletike zbog slučaja Caster Semenyje, svjetske prvakinje na 800 metara.

"Imamo 18-godišnju mladu ženu, jer ona se tako osjeća, koju je iznevjerio Južnoafrički atletski savez", rekao je Lewis izraelskim novinarima tokom posjete Tel Avivu.

"Ona je vaša atletičarka, a vi se niste bavili njenim slučajem na vrijeme. Staviti je pred cijeli svijet na takav način, mislim da je to nepošteno prema njoj. Sada će biti označena do kraja svoga života", zaključio je bivši atletičar, dodavši kako bi Semenyi trebalo biti dopušteno da zadrži svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu u Berlinu.

Vezano:
Odluka o Semenyinoj karijeri u decembru
Semenya je, po svemu sudeći, hermafrodit
'Sumnjivu' Semenyju dočekalo hiljade obožavatelja (VIDEO)
Zbog nje(ga) će padati glave
Sumnjiva Semenya najbrža na 800 metara

news.yahoo.com/sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije