Slijepi sprinter Omar Bojčić debitovao na Svjetskom paraatletskom prvenstvu

Radiosarajevo.ba
Slijepi sprinter Omar Bojčić debitovao na Svjetskom paraatletskom prvenstvu
Foto: Atletski klub Novi Grad Sarajevo / Omar Bojčić

Danas je slijepi sprinter Omar Bojčić iz Bosne i Hercegovine debitovao na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu, u kategoriji T11-T13 u Švicarskoj, gdje je zauzeo osamnaesto mjesto.

Jučer, 1. augusta je bila ceremonija otvraranja ovog prvenstva, među četrdeset tri zemlje svijeta našla se i Bosna i Hercegovina sa jednim predstavnikom Omarom Bojčićem koji se takmičio u diciplini stotinu metara u kategoriji T11 - T13.

Kategorija T11-T13 je kategorija u kojoj nastupaju slijepi i slabovidni, tri vrste trkača sa tri različite poteškoće u vidu. Trkač T11 je potpuno slijep, trči sa povezom na očima i vodičem, trkač T12 je djelomično slijep, malo vidi, trči bez poveza na očima, ali trči sa vodičem, trkač T13 je djelomično slijep, najviše vidi od ove tri kategorije, ali ne vidi normalno i u potpunosti, trči bez poveza i bez vodiča.
Omar Bojčić - undefined

Foto: Atletski klub Novi Grad Sarajevo: Omar Bojčić

Nakon istrčanih svih grupa sa svim učesnicima, program za obradu rezultata po zadanim pravilima i kalkulacijama dodaje određeni procenata vremena trkačima T12 i T13 kako bi izbalansirao ovu kategoriju, i nakon toga to je ukupni redoslijed. Na ovaj način Omar je zauzeo osamnaesto mjesto u svijetu, a u individualnoj kategoriji T11 bio je četvrtoplasirani, sa svojim novim ličnim rekordom 13.7 sekundi.

"Mogu biti zadovoljan, prvenstveno zbog istrčanog ličnog rekorda 13.7 sekundi, i zbog toga što sam sad iskusniji. Ovo mi je podstrek da treniram još više i još jače, da se u budućnosti pojavim na svim velikim takmičenjima i tu pokušam doći do prve medalje za slijepe atletičare", istakao je Bojčić.

Njegovim nastupom je zadovoljan trener Elmir Ćerimagić.

"Ja kao trener sam veoma zadovoljan, pored novog ličnog rekorda, također sam zadovoljan i plasmanom, jer biti osamnaesti u svijetu nije mala stvar. Pored ličnog rekorda i plasmana ovim takmičenjem puno smo naučili svi, jer dosad nismo bili na paraatletskim takmičenjima i ovo nam je prvo oficijelno takmičenje. Prije ovog šampionata Omar i Muhamed su trčali na 4. Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo, i to smo iskorisitili kao priliku za testiranje njih dvojice. Koliko god paraatletsko takmičenje izgledalo isto kao obično, dosta se razlikuje, po pravilima i procedurama, ali sad je to za nas već prošlost, jer nam je ovo veliko iskustvo s kojim ćemo dosta lakše nastupati na sljedećim velikim takmičenjima od kojih će nekad zasigurno biti i Olimpijada", rekao je Ćerimagić.

Omar Bojčić - undefined

Foto: Atletski klub Novi Grad Sarajevo: Omar Bojčić

Atletski klub Novi Grad Sarajevo je savjetovao djeci i mladima bez obzira na to da li su osobe sa ili bez invaliditeta da se učlane u njihov sportski kolektiv, te da se okušaju u atletici jer postoji mogućnost da budu neko ko će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na velikom takmičenju.

Od 30. minute priloženog video snimka možete pogledati Omarov nastup.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije