Skandal: Poznati Olimpijac suspendovan do kraja karijere

0
Radiosarajevo.ba
Skandal: Poznati Olimpijac suspendovan do kraja karijere
Foto Twitter / Zane Robertson

Zanea Robertsona, novozelandskog rekordera u polumaratonu (59:47) i maratonu (2:08:19) te bivšeg rekordera na 10 000 metara (27:33,67), suspendovao je Sportski sud Novog Zelanda na svim takmičenjima na 8 godina zbog dopinga.

Robertson je suspendovan nakon što je na doping testu dobio pozitivne rezultate na eritropoetin (EPO) i zbog "prilaganja lažne dokumentacije u svoju obranu".

Nakon što je i njegov B uzorak bio pozitivan, Zane Robertson nije pokušao negirati da EPO nije bio u njegovom organizmu.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Umjesto toga, rekao je da je otišao u kenijsku medicinsku ustanovu kako bi se vakcinisao protiv Covida, ali je umjesto toga primio EPO, te je priložio dokumentaciju da bi dokazao svoju tvrdnju, ali inspektori su utvrdili da je dostavljena dokumentacija lažna.

Osim što medicinski nema smisla zašto bi neko dobio EPO kada je došao po vakcinu, potpredsjednik medicinske ustanove za koju je Robertson tvrdio da je bio prevaren dao je izjavu u kojoj stoji da Robertsonu nije dat EPO u toj ustanovi, da navedenog datuma nije dolazio u ustanovu, da je od dvojice doktora za koje tvrdi da su ga liječili, jedan bio laborant, a drugi nije bio zaposlen u ustanovi, da doktorski nalazi koje je priložio nisu nastali u ustanovi.

"Ovaj slučaj je imao velike koristi od dijeljenja ključnih informacija i neprocjenjive podrške Jedinice za integritet atletike i Agencije za borbu protiv dopinga Kenije. Naša globalna partnerstva omogućuju nam suradnju u svim sferama borbe protiv dopinga kako bismo otkrili i odvratili doping i suočili dopingatore sa posljedicama, gdje god bili", rekao je izvršni direktor Drug Free Sport New Zealand (DFSNZ) Nick Paterson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije