Sejfo Šehović je apsolutni prvak svijeta: Sa svoja 72 kilograma podigao 230

Semra Hodžić
Sejfo Šehović je apsolutni prvak svijeta: Sa svoja 72 kilograma podigao 230
Sarajlija Sejfo Šehović ponovo je osvojio zlatnu medalju za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, Šehović je u Las Vegasu osvojio zlatnu medalju u deadliftu i powerliftingu. Proteklih dana je ponovo postao prvak u deadliftu na Svjetskom prvenstvu u Moskvi gdje je oborio svjetski rekord u ovoj disciplini, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Sejfo koji se još uvijek nalazi u dalekoj Rusiji.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba naveo je da u ovom takmičenju postoji doping kontrola po želji kojoj se je podvrgao, te da je sa svoja 72 kilograma podigao 230 kilograma na deadliftu i time oborio dosadašnji svjetski rekord koji je za 15 kilograma veći od prethodnog.

Za obaranje svjetskog rekorda osvojio je pehar za apsolutnog prvaka svijeta, za kojeg, kako kaže za naš portal, ne zna kako da ga donese u Sarajevo iz Moskve.

"Za mene je najbitnije što sam otvorio vrata tom sportu u BiH i omladini da se njime bavi", rekao je Sejfo za Radiosarajevo.ba, te da je sretan što se zastava BiH vijorila u Rusiji gdje je Šehović bio jedini bh. takmičar.

"Velika mi je čast i ponos predstavljati Bosnu i Hercegovinu", dodao je Šehović koji je za BiH donio dvije zlatne medalje iz dvije najveće svjetske sile.

Šehović se svojim uspjesima upisao u bh. historiju i ovo nije njegova prva medalja. Kaže da se medalje osvajaju na treninzima i velikim radom. Trenira tri puta sedmično što mu je donijelo veliki rezultat.

"Takmičit ću se sve dok mogu bez obzira na godine", rekao je Šehović za Radiosarajevo.ba.

Zahvaljujući uspjehu kojeg je ostvarila ekipa BiH na Balkanskom prvenstvu, u martu naredne godine će se u Sarajevu održati Svjetski kup u ovim disciplinama, što je odobrila Svjetska asocijacija.

Pitali smo Sejfu i kako se mladi mogu početi baviti ovim sportom, a on je poručio da ne rade sami, te da pitaju u teretani ili klubovima. Preporučuje prvo registrovano Udruženje za razvoj sporta i snage čiji je predsjednik Irfan Muhić, svjetski prvak u benchpresu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije