Sarajevo: Završen 'goalball' turnir za slijepe

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Završen 'goalball' turnir za slijepe

U  sklopu proslave Dana općine Stari grad proteklog vikedna u Prvoj bošnjakoj gimsnziji je održan Četvrti međunarodni goalball turnir za slijepe "Sarajevo 2011", saopćeno je Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo.  

Prema očekivanju prvo mjesto su osvojila je ekipa Ljubljane, a koja spada među osam najboljih ekipa u svijetu.  

Druga jer bila ekipa Zagreba (reprezentacija Hrvatske), treće mjesto osvojila je ekipa Beograda, četvrto Sarajeva, na petom mjestu bila je druga ekipa Sarajeva, dok je šesto mjesto zauzela Zenica.

"Ekipa sportskog društva slijepih Sarajevo je imala najmlađu ekipu i uz stručan rad se mogu očekivati vrhunski rezultati u skorije vrijeme. Goalball je oduševio veliki broj posjetilaca i ovaj turnir će sigurno otvoriti novu stranicu u invalidskom sportu kod nas", navodi se u saopćenju.  

Goalball je sport za osobe s oštećenjem vida, ali  mogu ga igrati i osobe koje vide. Goalball ima tri glavne značajke kojim se razlikuje od igara osoba koje vide, a to su:

- unutar lopte nalazi se zvono koje omogućuje igraču da locira loptu tokom igre. Igra se u dvorani na terenu veličine 18m x 9m (veličina odbojkaškog terena). Potrebna je tišina kako bi igrači mogli locirati loptu.

- Cilj igre je postići gol protivnicima koji brane širinu tj. gol iza sebe. Pravila određuju da lopta mora dodirnuti tlo osiguravajući da bude obično zakotrljana preko površine i da nije visoka.

- Protivnički tim treba obraniti loptu oslanjajući se na sluh.

Za jednu ekipu nastupaju tri igrača.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije