Sarajevo, uz sjajnu organizaciju, podijelilo 10 posljednih "viza" za Olimpijske igre u Parizu

1
A. S.
Sarajevo, uz sjajnu organizaciju, podijelilo 10 posljednih "viza" za Olimpijske igre u Parizu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Margarita Pesotska

Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine (STSBiH) od 15. do 19. maja bio je sjajan domaćin posljednjeg ciklusa europskih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu.

Protekla četiri dana  u glavnom gradu BiH su bili u znaku stonog tenisa pa je čak 230 takmičara u obje konkurencije tražili posljednje vize za Francusku. Svih 10 posljednjih putnika, po pet u muškoj i pet u ženskoj konkurenciji, u stonom tenisu za Olimpijske igre u Parizu izborili su plasmane u hotelu Hills na Ilidži.

Muška konkurencija

Prve dvije karte za Pariz 2024. u pojedinačnoj konkurenciji u kvalifikacijama za evropske Olimpijske igre ovjerili su bili Panagiotis Gionis iz Grčke i Miloš Redzimski iz Poljske. Gionisu će to biti šesti nastup na Olimpijskim igrama, dok će 17-godišnji Redzimski prvi put nastupa na Olimpijadi.

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

U meču za olimpijsku kartu, 44-godišnji Gionis savladao je Slovaka Yang Wanga sa 4:0 (12:10, 11:5, 11:8, 14:12). Tokom turnira Gionis je  također pobijedio Alexandera Gillena iz Irske, Niagola Stoyanova iz Italije i Martina Alegra iz Belgije bez izgubljenog gema. Sedric Nuytinick iz Belgije uzeo je jedan gem Grku, dok ga je samo Yaroslav Zhmudenko iz Ukrajine natjerao da pređe punu distancu (4:3).

Gionis je prvi put nastupio na Olimpijskim igrama u Atini 2004.

Moldavija će prvi put u istoriji imati stonoteniserku na Olimpijskim igrama. Posljednjeg dana kvalifikacija u singlu, Vladislav Ursu je osigurao ulaznicu za Pariz. U pretposljednjoj meču treće faze turnira, Yaroslav Zhmudenko iz Ukrajine, također, osigurao je olimpijsko mjesto.

U svom posljednjem meču, Ursu je savladao Mađara Adama Szudija sa maksimalnih 4:0 (11:9, 11:7, 11:4, 11:4).

Posljednju petu vizu u nedjelju, 19. maja, osvojio je Slovak Yang Wang. Slovak je u „finalu“ pobijedio Adama Szudija iz Mađarske i osigurao svoj treći nastup na Olimpijskim igrama.

Mirsad Pajević, Amela Mujezinović i Anes Alić
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Mirsad Pajević, Amela Mujezinović i Anes Alić

Ženska konkurencija

Prve vize za Pariz u ženskoj konkurenciji su izborile Anne Hursey iz Velike Britanije i Britt Eerland iz Nizozemske. Hursey će igrati na svojim prvim Olimpijskim igrama, dok je Eerland osigurala treći nastup.

17-godišnja Anna Hursey, osvajačica bronzane medalje na Evropskom prvenstvu pojedinačno u kategoriji do 19 godina, pobijedila je Georginu Potu iz Mađarske u svom finalnom meču za kvalifikacije za Pariz.

Vize za Pariz su nakon njih još izborile Jieni Shao i Fu Yu iz Portugala.

Za razliku od SHAO, kojoj je trebalo samo pet gemova da rezerviše kartu u prošlom meču, Fu Yu je morala odigrati sedam setova protiv Margarite Pesotske iz Ukrajine (13:15, 11:7, 11:8, 13:11, 9:11 , 9:11, 12:10).

Zanimljivo, upravo petu i posljednju vizu za Pariz u nedjelju u dramatičnom susretu upravo je izborila Ukrajinka Margarita Pesotska, koja je sa 4:3 u „finalu“ za preostalu desetu vizu iz Sarajeva za Francusku, koja je bila bolja od Gerogine Potu iz Mađarske. 

Predstavnici BiH

Svoje predstavnike na ovom tuniru u Sarajevu imala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Za mušku reprezentaciju su nastupali Benjamin Zijadić i Nikola Mihailović, predvođeni selektorom Vladimirom Ivanekom, a u ženskoj konkurenciji šanse za plasman u Parizu su tražile Emina Cerić i Harisa Mešetović, predvođene selektoricom Eminom Hadžiahmetović.

Čelnici Europpske stonoteniske unije (ETTU) još jednom su pohvalili Stoteniski savez BiH na sjajnoj organizaciji. Svi takmičari iz cijele Europe su bili oduševljenigostoprimstvom, a najveći dio posla su obavili Anes Alić, direktor BH tima, predsjednik saveza Mirsad Pajević i Amela Mujezinović, generalni sekretar Stonoteniskog saveza BiH.

Na turniru su bila i četvorica sudija iz BiH. Pravdu su dijelili: Sead Pašić, Slavko Antonić, Ibrahim Divović i Saša Sarajlić.

Sudije iz BiH koji su nastupili
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Sudije iz BiH koji su nastupili

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije