Sarajevo outdoor festival: Skokovi u vodu, penjanje na stijene, paraglajding

0
Promotivni tekst
Sarajevo outdoor festival: Skokovi u vodu, penjanje na stijene, paraglajding
Foto: Arhiv / Mnoštvo sadržaja ove godine

Šest organizacija koje duži niz godina organizuju sadržaje koji obogaćuju avanturističku i sportsko-turističku ponudu Kantona Sarajevo: Planinarsko društvo Skakavac, Savages Crew Sarajevo, Sportsko penjački klub-No Comment, Extreme Sport Club Sarajevo, SporTur i Udruženje Sevdah za mlade su udružile svoje snage kroz "Sarajevo outdoor festival".

Sarajevo outdoor festival se održava u periodu od 6. augusta do 18. septembra, a ponuditi će sljedeće događaje: Skakavac Trail, Bentbaša Cliff Diving, Skakavac climb, Sarajevo Open Air, Hiking – Trekking & Via Ferrata po sarajevskim planinama, BjelaDH 2022 i Enjoy outdoor Sarajevo, ali i mnoštvo zabavnih i edukativnih sadržaja.

Budući da se ovim Festivalom promoviše avanturistička i outdoor turistička ponuda Kantona Sarajevo i skreće pažnja javnosti na potrebu zaštite okoliša Kantona, kao mjesta realizacije događaja u fokus su stavljena prirodna zaštićena područja: Skakavac, Bijambare, Trebević, Bentbaša i Vrelo Bosne, te planine: Bjelašnica, Igman, Visočica, Treskavica, Trebević i sarajevski Ozren.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Prvi događaj u okviru Festivala su takmičarski skokovi u vodu "Bentbaša Cliff Diving“. Atraktivni sportsko-turistički događaj koji se organizuje od 2015. godine na lokalitetu Bentbaše i koji je uvršten u projekte od velikog značaja za promociju Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Osim takmičenja, događaj u okviru Festivala nudi i jednu modernu cjelinu pod nazivom 'Bentbaša summer event' što podrazumijeva spoj mladosti, umjetnosti i muzike te predstavlja potpuno drugačije ljetno dešavanje u jezgri Starog Grada i jeku ljetne turističke sezone.

Nakon skokova u vodu, slijedi penjanje na stijene. Naredni događaj koji će obogatiti Sarajevo outdoor festival je sportsko-penjačko takmičenje otvorenog revijalnog karaktera "Skakavac climb".

Takmičenje će se održati unutar Spomenika prirode Skakavac na stijeni koja je opremljena sa 25 penjačkih smjerova. Osim takmičarskog dijela u sklopu događaja organizovat će se i radionice za mlađe uzraste u cilju popularizacije sportskog penjanja, i širenju svijesti o zdravom načinu života kroz ovu vrstu sportske aktivnosti.

Nakon vode i stijena, polijećemo. Naredni događaj u sklopu Sarajevo outdoor festivala je takmičenje u paraglajdingu "Sarajevo Open Air“ koje će se održati na dva lokaliteta. Prva lokacija predviđena za polijetanje je Igman, a predviđeno mjesto za slijetanje je Stojčevac. Druga lokacija predviđena za polijetanje takmičara je stijena Uževica koja se nalazi u blizini vodopada Skakavac, a mjesto predviđeno za slijetanje na prelijepoj Bentbaši. U sklopu ovog događaja piloti paraglajdera takmičit će se u disciplini "precizno slijetanje", koja je u posljednje vrijeme jednako jako popularna među pilotima paraglajdera, gledaocima i medijima, jer se sve dešava u malom prostoru gdje pilota možete pratiti od polijetanja do slijetanja na cilj.

Naredni događaj je "Hiking – Trekking & Via Ferrata po sarajevskim planinama". Ovaj će revijalni događaj na planinama Igman, Bjelašnica, Visočica i Treskavica ponuditi hiking i trekking izazove, dok je Trebević rezervisan za Via Ferratu. Svim ljubiteljima prirode ovo je izazov i beskrajno uživanje u prekrasnim planinskim predjelima.

Sarajevo outdoor festival ljubiteljima avanturizma, ali svim drugim koji žele osjetiti i uživati u prirodi, ponudit će trail trku "Skakavac trail“, u okviru koje se realizuje pet takmičarskih događaja. Prvi put će se sve trke realizovati u Spomeniku prirode Skakavac (i prolaziti pored istoimenog vodopada, drugog najvišeg u Evropi), te će biti ponuđena i rekreativna trail trka dužine 8.5 kilometara. Osim trail trčanja, Skakavac trail će kao i svake godine ponuditi mnoštvo zabavnih sadržaja koji su prilagođeni svim uzrastima.

Naredni događaj u sklopu Festivala je brdska biciklistička trka 'Bjela DH' koja se ove godine organizuje na Bjelašnici. Brdska biciklistička trka se održava prema pravilima Međunarodne biciklističke unije i pravilima Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i u svojoj ponudi imat će kategorije: Muškarci - kategorije Seniori i Juniori, Žene - kategorije Seniorke i Juniorke, Muškarci - kategorija Veterani, Muškarci - kategorija Hobi i Žene - kategorija Hobi.

Festival će zatvoriti outdoor sajam "Enjoy outdoor Sarajevo". Sajam će se organizovati u Spomeniku prirode Vrelo Bosne, na izletištu Stojčevac i ponudit će izložbene prostore za promociju turističkih proizvoda Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, kao i izložbene prostore za za proizvođače i distributere sportske i outdoor opreme. Sajam će također ponuditi mnoštvo edukativnih i zabavnih sadražaja, tako da će se gosti moći opustiti na seansama joge, uživati u prelijepoj bosanskohercegovačkoj RNR muzici i sevdahu, kao i prisustvovati edukativnim radionicama koje će vam omogućiti siguran boravak u prirodi, kao i unaprjeđenje znanja iz raznih prirodnih oblasti.

Inicijatori Sarajevo outdoor festivala su svoj projekat predstavili institucijama zaduženim za unaprjeđenje turističke ponude, razvoja privrede, sporta i unaprjeđenja životne sredine te je očekivati da će nadležne institucije prepoznati potencijal i višestruku korist koju bi Kanton Sarajevo mogao imati od još jednog prepoznatljivog festivalskog brenda", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije