Sanchez pobjednik 12. etape

Radiosarajevo.ba
Sanchez pobjednik 12. etape

Španjolski specijalist za uspone, Samuel Sanchez iz Euskaltel-Euskadija, pobjednik je 12. etape biciklističke utrke Tour de France, prve prave brdske u ovogodišnjem itinereru.

Vozilo se od Cugnauxa do Luz-Ardidena u dužini od 211 kilometara, a ova je dionica utrke uključivala tri vrlo zahtjevna pirinejska uspona, od kojih se dva smatraju jednima od najtežih u profesionalnom biciklizmu.

Sanchez, koji se s Belgijcem Jelleom Vanendertom odvojio tijekom posljednjeg uspona, kroz cilj je prošao nakon šest sati, jedne minute i 15 sekundi, sedam sekundi ispred spomenutog Belgijca.

Nakon nekoliko pokušaja bijega na trećem se mjestu u društvu favorita za ukupnog pobjednika uspio odvojiti Luksemburžanin Fränk Schleck, koji se u ukupnom poretku tako probio na drugo mjesto.

Prvo je, na Dan pada Bastille, najveći nacionalni praznik u Francuskoj, uspio sačuvati domaći predstavnik Thomas Voeckler završivši utrku na devetom mjestu s 50 sekundi zaostatka za pobjednikom. Pred Luksemburžaninom još uvijek ima minutu i 49 sekundi prednosti.

Stariji brat Schleck (31) napravio je najbolji posao, jer je mlađem bratu Andyju, također vozaču Leopard Treka, pobjegao 20 sekundi. Uz mlađeg Schlecka u cilj su ušla još dva favorita: Talijan Ivan Basso i Australac Cadel Evans.

Bio je uz njih dugo u Alberto Contador, ali se strahovito mučio penjući se uz ključni uspon i na kraju ostao na osmom mjestu s 43 sekunde zaostatka za pobjednikom, 33 za starijim Schleckom, te 13 za mlađim Schleckom, Bassom i Evansom.

U ukupnom poretku dvostruki branitelj naslova zaostaje već četiri pune minute.

Sutra (petak) na rasporedu je 13. od 21 etape, a vozi se od Paua do Lourdesa u dužini od 152.5. kilometara. Sadrži jedan vrlo zahtjevan uspon, klasik Aubisque, čiji je vrh 42.5 kilometra udaljen od cilja.

 

Tour de France, 12. etapa:

1. Sanchez (Špa / Euskaltel-Euskadi) 6h01:15

2. Vanendert (Bel / Omega Pharma-Lotto) +0:07

3. F. Schleck (Luks / Leopard Trek) +0:10

4. Basso (Ita / Liquigas-Cannondale) +0:30...

Tour de France, ukupni redoslijed:

1. Voeckler (Fra / Team Europcar) 51h54:44

2. F. Schleck (Luks / Leopard Trek) +1:49

3. Evans (Aus / BMC Racing Team) +2:06

4. A. Schleck (Luks / Leopard Trek) +2:17...
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije