Samardžić: Svjetsko srebro jedan od najvećih rezultata u mojoj karijeri

Fena
Samardžić: Svjetsko srebro jedan od najvećih rezultata u mojoj karijeri
Radiosarajevo.ba / Aleksandra Samardžić
Bosanskohercegovačka judistkinja Aleksandra Samardžić prošle je sedmice osvojila srebrenu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu U21 u Zagrebu. 

Dvadesetogodišnja članica Judo kluba Nippon iz Sarajeva do najvećeg uspjeha u karijeri stigla je u kategoriji do 70 kg pobjedama u četiri meča, nad predstavnicama Italije (Alice  Bellandi), Njemačke (Sarah Maekelburg), Kosova (Loriane Kuka) i Brazila (Santana Ellen), dok je u finalnom meču zaustavljena od još jedne Njemice -  Giovanne Scoccumario.

Samardžić je danas novinarima u Sarajevu nakon velikog uspjeha kazala da je srebrena medalja sa SP-a sigurno jedan od najvećih rezultata u njenoj dosadašnjoj karijeri, ako ne i najveći.

"U finalu sam izgubila u jako tijesnom meču, u kojem sam i povela ali sam napravila jednu manju grešku i izgubila šansu da osvojim zlato. Zadovoljna sam jer je moja kategorija jedna od najmasovnijih na prvenstvu. Judom se bavim od sedme godine i odmah sam se zaljubila u taj sport", rekla je Samardžić.

Njen trener i predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac govorio je o njenom velikom podvigu, posebno naglasivši izuzetno jaku konkurenciju.

"To je prva njena svjetska medalja. Ona spada u kategoriju najboljih bh. sportašica u individalnoj kategoriji ikada. Na ovom prvenstvu mnoge zemlje iz okruženja su ostale bez medalje. Ponos je sporta u BiH, a i u narednom periodu očekujemo velike rezultate. Ja sam najavio da bi ova sezona za judo mogla biti i najplodnija", kategoričan je Crnogorac.

Generalni sekretar JSBiH i jedan od trenera ženskog judo tima Arijana Jaha navodi da je ponosna na rezultat Aleksandre Samardžić.

"Ona je dala maksimum, bila fokusirana na svaku borbu. Ove godine izlazi iz juniorske konkurencije tako da ova velika medalja ostaje za historiju", rekla je Jaha.  

Najperspektivnija bh. sportašica vlasnica je deset evropskih medalja u različitim starosnim kategorijama, kao i srebrene olimpijske medalje U18, a kolekciji ovih medalja ovog puta dodala je i svjetsko srebro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije