Rade Marković, bivši član STK Bosna, nakon 17 godina u Sarajevu: 'Anja Margetić me oduševila'

1
A. S.
Rade Marković, bivši član STK Bosna, nakon 17 godina u Sarajevu: 'Anja Margetić me oduševila'
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu

U Sarajevu je u toku završnica Evropskog prvenstva do 21 godine u stonom tenisu. Među počasnim gostima Stonoteniskog saveza Bosne i Hercegovine je Rade Marković, nekadašnji član Stonoteniskog kluba Bosna.

U Sarajevu je ponovo nakon 17 godina. Posljednji put je bio 2006. godine kada se održavao Juniorski evropski šampionat za mlade.

Sreli smo ga u dvorani hotela Hills na Ilidži, gdje 112 stonoteniserki i stonotenisera iz 32 države Evrope, bore se za zlatne medalje.

Novi detalji nesreće u Beogradu: Povrijeđeno 14 osoba

Novi detalji nesreće u Beogradu: Povrijeđeno 14 osoba

Svoju zlatnu medalju u Sarajevu Rade Marković je već osvojio, jer je dobio zlatnik Grada Sarajeva, koji je dar gradonačelnice Benjamine Karić za sve počasne goste velike sportske smotre u Bosni i Hercegovini.

Zlatnik je dobio iz ruku dogradonačelnice Sarajeva Anje Margetić, inače bivše vrhunske bh. Plivačice, koja se sada, zajedno sa Benjaminom Karić, bori za sve one koji vole sport u našem gradu. A takav je bio i Rade Marković, koji posljednjih 20 godina živi u Njemačkoj.

„Lijepo mi je u Sarajevu. Ovaj grad ima dušu, volim ga, on voli sve one koji dođu i barem jedan dio svog života provedu ovdje. Ja sam presretan da sam ponovo tu, nakon 17 godina i opet ću doći“, priča nam Rade Marković.

Pedro Moura stigao u BiH: 'Impresioniran sam onim što sam vidio na Europskom prvenstvu u Sarajevu'

Pedro Moura stigao u BiH: 'Impresioniran sam onim što sam vidio na Europskom prvenstvu u Sarajevu'

O svojim prvim danima u Stonoteniskom klubu Bosna, Marković kaže:

„Rođen sam u Sarajevu 1975. godine, tu sam i počeo igrati stoni tenis u Stensu, na Koševu. Prvi trener mi je bio legendarni Anto Dafinić, a sa sadašnjim direktorom bh. tima Anesom Alićem sam zajedno igrao u pionirima i juniorima. Na priprema reprezentacije Jugoslavije su me zadesila sva ratna dešavanja., Ostao sam u Beogradu do 2001. godine, a nakon toga otišao u Njemačku.“

U Njemačkoj Rade radi za stotenisku kompaniju Joolu.

„Mi radimo sa oko 150 zemalja, a u Njemačkoj sam već petu godinu generalni direktor kompanije Joola. Za sebe mogu kazati da sam rođen pod sretnom zvijezdom“, nastavio je Marković.

Zatim se ponovo osvrnuo na susret sa dogradonačelnicom Sarajeva Anjom Margetić.

Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu

„Ona me za vrijeme svog govora u Olimpijskom muzeju oduševila. Zaista je govorila iz srca i o svim problemima sportista, ne samo u Sarajevu, već u cijeloj BiH. O sportistima treba pričati, a ne o političarima. Znate, mi sigurno nismo gluplji od Njemaca, ali nismo tako organizovani i država ne funkcioniše kao kod njih", dodao je Marković.

U Sarajevu je posljednji put bio 2006. na Juniorskom evropskom prvenstvu, koje se održavalo u Skenderiji.

„Razlog zbog čega ne dolazim u Sarajevo je rodbine - pošto mi je najbliža rodbina u Beogradu. Majka i sestra su mi u Beogradu, a druga sestra je u Australiji. I ovakva takmičenja su sjajna prilika da ponovo dođem“, nastavlja Rade, koji godišnje odmore provodi u Turskoj, Egiptu, Tunisu...

U Sarajevu počelo Europsko U21 prvenstvo u stonom tenisu: Stiglo 112 takmičara iz 32 zemlje

U Sarajevu počelo Europsko U21 prvenstvo u stonom tenisu: Stiglo 112 takmičara iz 32 zemlje

Prijatelje iz djetinjstva sreo je nakon 32 godine ponovo u Sarajevu.

 „Jako mi je lijepo u Sarajevu. Nakon dugo vremena sam vidio neke ljude koji dugo nisam sreo. Jučer sam sreo druga nakon 32 godine. Jasmin Jeleč, s kojim sam trenirao stoni tenis. Tu je i Faruk Uštović, koji drži sada poznati restoran na mjestu gdje je bila bivša Hacijenda. I njega sam sreo nakon dugo vremena“, kaže Marković, a mnogi prijatelji su mu otišli u Kanadu i Švedsku...

Za Europsko prvenstvo do 21 godine ima samo riječi hvale...

Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu

„Fenomenalna organizacija. Mislim da su ljudi iz Europske stonoteniske unije (ETTU) pali na stražnjicu kada su vidjeli sve ovo. Zaista je ovo sve odlično organizirano i sve čestitke čelnim ljudima Stonoteniskog saveza BiH, Mirsadu Pajeviću i Anesu Aliću i njihovim saradnicima“, iskren je Marković.

U kontaktu je sa Sarajlijama, ali koji nemaju veze sa stonim tenisom.

Mirza Hadžijahić, sin od pokojnog novinara Seje Hadžijahića, mi se često javi. Nas ne veže stoni tenis, ali se rado jedan drugom javimo. Upoznat sam sa finansijskom situacijom Saveza, i svim problemima sportista. Zato kapa dole Anji Margetić, koja otvoreno priča o problemima sportista. Pazite, ako kao političar nećete pomoći kulturu i sport, onda se nemojte time baviti.

Gospodo političari, pomozite sport u BiH, jer to će se državi vratiti višestruko“, kaže Rade Marković, bivši stonoteniser sarajevske Bosne, koji je na kraju razgovora obećao da do narednog dolaska u Sarajevo neće proći 17 godina.

Saradnja sa Hrvatskom i Crnom Gorom i cijelim Balkanom

Marković kaže da kao generalni direktor kompanije Joola ima sjajnu sardnju sa poslovnim partnerima iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Davor Bilić je distributer za kompaniju Joola iz Hrvatske. Mi smo prijatelji preko 30 godina. Tu je i Arman Isabegović, naš Joola distributer iz Tuzle. Moja sestra Branka u Beogradu vodi Joola Srbiju. U Crnoj Gori mi je prijatelj "siva eminencija" Saša Dragaš. Ima tu još dosta prijatelja sa Balkana“, kazao je Marković, i izrazio žaljenje što u Sarajevo nije stigao dva dana ranije.

Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Rade Marković nakon 17 godina u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije