Proglašeni najbolji atletičari u 2016. godini

Fena
Proglašeni najbolji atletičari u 2016. godini
Najbrži čovjek svijeta Jamajčanin Usain Bolt i etiopska dugoprugašica Almaz Ayana u petak su na gala večeri u Monte Carlu proglašeni najboljim atletičarima u 2016. godini.

Usain Bolt je ovu nagradu osvajao pet puta između 2008. i 2013. godine, a rekordni, šesti put Jamajčanin ju je zaradio još jednim trostrukim slavljem na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je ponovio svoj domet s prijašnjih Igara u Londonu 2012. i Pekingu 2008. Uz to je imao najbolja vremena sezone na 100 m (9.81) i 200 m (19.78), a u 2016. nije izgubio nijednu utrku.

"Živim za trenutke kad ušetam u stadion i čujem huk s tribina, a u Riju je bilo fenomenalno. Navijači su jedan od glavnih razloga zašto sam još godinu dana odlučio nastupati, jer ne žele da odem u mirovinu. Moram im na tome zahvaliti", rekao je 30-godišnji Bolt nakon što je primio nagradu iz ruku predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastiana Coea.

Po prvi put u karijeri nagradu za atletičarku godine dobila je 25-godišnja Etiopljanka Almaz Ayana koja je postavila nestvarni svjetski rekord u utrci na 10.000 metara (29:17.45 minuta), kojim je u Rio de Janeiru osvojila zlato. Na upola kraćoj dionici osvojila je brončanu medalju, što joj je bio jedini poraz u sezoni, u kojoj je imala tri među osam najbržih vremena na 5.000 metara, u disciplini u kojoj je osvojila Dijamantnu ligu.

Ayana je postala treća Etiopljanka koja je osvojila nagradu. Prije nje to su napravile Genzebe Dibaba 2015. i Meseret Defar 2007. godine.

"Teško mi je pronaći prave riječi kojima bih opisala kako se osjećam. Tako sam uzbuđena", rekla je Ayana kojoj je nagradu uručio princ Albert od Monaca.

Nagradu za najboljeg mladog atletičara odnio je kanadski 21-godišnji sprinter Andre De Grasse, a najboljom mladom atletičarkom proglašena je 22-godišnja belgijska sedmobojka Nafissatou Thiam, olimpijska pobjednica iz Rija.

Američki trener Harry Marra nagrađen je za trenersko postignuće, jer je doveo desetobojca Ashtona Eatona do drugog olimpijskog zlata i izjednačavanja olimpijskog rekorda te njegovu suprugu Brianne Theisen-Eaton do naslova dvoranske svjetske prvakinje u petoboju i brončanog olimpijskog odličja u sedmoboju u Rio de Janeiru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije