Preminuo olimpijski pobjednik u maratonu

Radiosarajevo.ba
Preminuo olimpijski pobjednik u maratonu

Kenijac Samuel Wanjiru, olimpijski prvak u marotonu 2008. godine u Pekingu, preminuo je nakon pada sa balkon svog stana, saopštila je policija.

Policija pokušava da utvrdi da li je ovaj 24-godišnji atletičar izvršio samoubistvo skokom s balkona svoje kuće u gradu Nyahururuu , 150 kilometra sjeverozapadno od prijestonice Najrobija.

Šef regionalne policije Jasfer Ombati precizirao je da je Wanjiru zadobio teške unutrašnje prelome nakon jučerašnjeg pada sa balkona i da su ljekari u bolnici potvrdili da je preminuo od zadobijenih povreda.

Ombati je precizirao da će istraga uključiti mogućnost da je u pitanju ljubavna svađa, prenosi Reuters, dok neki mediji već prenose kako je tragičnom činu prethodila svađa sa suprugom Trizom Njeri nakon što ga je supruga zatekla u krevetu porodične kuće u društvu druge žene.

Wanjiru je 2008. godine, na Igrama u Pekingu, postao prvi Kenijac s maratonskim olimpijskim zlatom. Utrku je završio uz olimpijski rekord od dva sata, šest minuta i 32 sekunde.

Uz maratonsku pobjedu na Olimpijskim igrama, Wanjiru je slavio i na Londonskom maratonu 2009., kao i na Čikaškom iste godine, kao i godinu potom. Najmlađi je trkač s pobjedama na četiri tako jaka natjecanja.

Tragičnu vijest putem osobnog Twitter-profila prokomentirao je Haile Gebrselassie, istinska legenda dugih pruga i maratonskih utrka:

"Moje su misli s njegovom obitelji, prijateljima i kolegama. Totalno sam šokiran. Čovjek se zapita jesmo li mi, atletska obitelj, mogli izbjeći ovu tragediju."





U decembru prošle godine Vansiru je optužen da je pokušao da ubije suprugu i zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Njegova žena je potom odustala od tužbe i par se pomirio.

Samjuel Vasniru osvojio je zlatnu medalju 2008. godine u Pekingu pretrčavši 42 kilometra i 195 metra za dva časa, šest minuta i 32 sekunde.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije