Preminuo Dragan Solomun Sole, istaknuti vaterpolista

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo Dragan Solomun Sole, istaknuti vaterpolista
Foto: Printscreen / Dragan Solomun Sole

U Beogradu je 17. jula preminuo Dragan Solomun Sole, nekadašnji vaterpolista i istaknuti vaterpolo radnik.

Rođen je 27. jula 1950. u Tuzli. Omiljeni sport mu je bio rukomet. Po dolasku u Beograd, na nagovor druga Željka Ptičeka, počeo je u Crvenoj zvezdi da se bavi vaterpolom. Debitovao je 1969. godine i čitavu karijeru je proveo u omiljnom klubu. Nikada nije igrao ni za jedan drugi.

Jedan je od najboljih strijelaca kluba, a u vrijeme kada je Crvena zvezda, sredinom sedamdesetih, postala kvalitetan član jake jugoslovenske lige, bio je njen najbolji igrač, tvorac najvećih klupskih pobjeda u to vrijeme.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Karijeru je nastavio kao vaterpolo radnik. Kao direktor kluba učestvovao je u građenju Crvene zvezde početkom devedesetih.

Od 1997. je bio u Vaterpolo savezu Jugoslavije na mjestu generalnog sekretara. Bio je prvi saradnik brojnih predsjednika saveza, zatim Orlića, selektora Stamenića, Manojlovića i Porobića. Neumoran je bio u organizovanju velikih takmičenja poput Svjetskog kupa 2002, Svjetske lige 2005, Evropskog prvenstva 2006, Svjetske lige u Nišu 2010.

"Po odlasku u penziju ostao je u kontaktu sa starim prijateljima. Omiljeni lik, pun duha, sa velikim brojem prijatelja iz raznih oblasti života, bio je ponosan na suprugu Veselu, djecu Milicu i Petra i unuke. Odlazak Soleta sa životne scene je veliki gubitak za sve koji su ga poznavali", navodi se u saopćenju Vaterpolo saveza Srbije.

Komemorativna sjednica bit će održana u utorak 18. jula u prostorijama VSS (Smetanina 2), dok će kremacija i posljednji ispraćaj biti u srijedu u 12 sati na Novom groblju u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije