Potur i Cerić najbolji sportisti BiH

Radiosarajevo.ba
Potur i Cerić najbolji sportisti BiH

Karate reprezentativac BiH, Nermin Potur i Larisa Cerić, džudo reprezentativka BiH su sportisti u Bosni i Hercegovini u 2010. godini.

Izbor je odluka žirija 10. Izbora najboljeg sportiste BiH kojeg organizuju «Nezavisne novine» i Radio-televizija BiH, pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića člana Predsjedništva BiH i uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Potur, višestruki prvak BiH u karateu, ove godine je na Evropskom prvestvu u Atini osvojio bronzanu medalju (ekipno) a još dva ovakva odličja uzeo je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu (pojedinačno i ekipno). Treću svjetsku bronzu osvojio je naSvjetskom univezitetskom prvestvu u Podgorici. U trci
za titulu najboljeg, Potur je iza sebe ostavio Ratka Vardu (košarka), Mitra Mrdića (džudo), Damira Džumhura (tenis) i Marija Kojića (biciklizam).

Najbolja bh. džudistkinja i prošle godine je izabrana za najbolju sportiskinju, a u 2010. krunu je zaslužila, jer je na Svjetskom kupu u Majamiju osvojila bronzu, slavila je na Evropskom kupu u Sarajevu, dok je na Evropskom kupu u Hamburgu bila treća. Ona je juniorska i seniorska šampionka Balkana, dok je na EP za mlađe seniore i seniorke u Sarajevu osvojila srebrnu medalju. Ima i zlato sa juniorskog Evropskog kupa u Paksu i još nekoliko dobrih rezultata na jakim džudo takmičenjima.
Najbolji trener u 2010. je Sead Ćupina selektor muške karate reprezentacije BiH, dok je drugi trener ŽOK Jedinstva Goran Hadžić, a treći Ivan Velić, šef stručnog štaba KK Široki TT Kabeli.
Bokser Smajila Šikala dobio je nagradu za fer-plej, a navijači NK Čelika dobili su nagradu za za sportski gest godine, jer su pomogli povrijeđenom navijaču Sarajeva, te dali krv.

Nagradu za razvoj sporta u BiH osvojili Boris Šatordžija, Saša Pandžić i Dušan Popović. Rukometne sudije i delegat su priskočili u pomoć tuzlanskom Jedinstvu koje nije imalo novca za organizaciju meča sa Katarinom. Oni su bez naknade otišli u Tuzlu i obavili svoj posao.

Najperspektivniji sportista je talentovani i trofejni džudista Stefan Majdov, a u ženskoj konkurenciji priznanje je pripalo mladoj plivačici Branki Vranješ.

Najbolja ekipa u sportu za invalide pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, a najbolji sportista BiH u sportu za invalide je Jovica Radanović, koji je ostvario vrhunske rezultate u kuglanju i golbalu.

Pokojnoj Branki Štulić posthumno je dodijeljeno posebno priznanje za razvoj rafting sporta u BiH.

Podsjećamo, reprezentativa BiH je izgubila život predstavljajući svoju zemlju na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Laureati nagrade za životno djelo su Rastislav Rade Matić i Ivica Osim, legende koje cijeli svoj život posvetile fudbalu i njegovom progresu. Marjan Beneš je jedan od najboljih boksera i sportista bivše Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije