Postavio sedmi svjetski rekord u karijeri, a ne sjeća se skoka: 'Teško je to objasniti'

0
Hina
Postavio sedmi svjetski rekord u karijeri, a ne sjeća se skoka: 'Teško je to objasniti'
Foto: EPA - EFE / Armand Duplantis

Jedan od najboljih atletičara današnjice, Šveđanin Armand Duplantis postavio je novi svjetski rekord u skoku s motkom na završnici Dijamantne lige u američkom Eugeneu preskočivši 6.23 metra.

Olimpijski pobjednik iz Tokija te dvostruki svjetski prvak iz Eugenea i Budimpešte bio je i dosadašnji rekorder. Na otvorenom je prošle godine u Eugeneu skočio 6.21 metar, dok je u dvorani 25. februaraove godine u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio 6.22 metra.

Drugi je bio Filipinac John Ernest Obiena s 5.82 metara, dok je treću poziciju zauzeo Amerikanac Sam Kendrick s 5.72 metra.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

"Ne sjećam se skoka. Smrtno sam ozbiljan, samo sam znao da će biti jako blizu", rekao je 23-godišnji Šveđanin, kojem je ovo sedmi svjetski rekord. "Kada sam podigao pogled i letvica je još uvijek bila tamo... Teško je to objasniti", dodao je.

Šveđanin je poručio da je želio završiti svoju izvanrednu sezonu svjetskim rekordom. "Na tribinama je bila moja porodica. Tako da je to nevjerovatan osjećaj, pogotovo zato što su to ljudi koje želim učiniti ponosnima", istaknuo je Duplantis.

Etiopljanka Gudaf Tsegay srušila svjetski rekord na pet kilometara

Bio je to drugi svjetski rekord kojem je publika u Eugeneu svjedočila u nedjelju nakon što je Etiopljanka Gudaf Tsegay postavila novi rekord na pet kilometara. Tsegay je za skoro pet sekundi skinula dosadašnji rekord Kenijke Faith Kipyegon, koja je u junu ove godine u Parizu trčala 14:05.20. Druga je bila Kenijka Beatrice Chebet (14:05.92), a treća Etiopljanka Ejgayehu Taye (14:21.52).

"Ciljala sam svjetski rekord danas. Prvi put sam pokušala na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, no imala sam povredu noge. Zbog toga nisam mogla spavati. I to me motiviralo, danas sam sretna", rekla je Tsegay, koja je na SP-u u Budimpešti u ovoj disciplini osvojila tek 13. mjesto nakon što je za vrijeme utrke doživjela sudar.

Međutim, u Budimpešti je slavila na deset kilometara, dok je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu bila najbolja upravo na pet kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije