Plivanje SP Rim 2009: Četiri nova rekorda

Radiosarajevo.ba
Plivanje SP Rim 2009: Četiri nova rekorda

Njemački plivač Paul Biederman bio je brži od Amerikanca Michaela Phelpsa u finalu utrke na 200 metara slobodno na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu.

U ovoj disciplini je Phelps na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio jednu od osam zlatnim medalja, postavivši svjetski rekord s vremenom 1:42.96. Amerikanac je, isto tako, na posljednja dva Svjetska prvenstva bio pobjednik na 200 slobodno. No, u Rimu ga je s trona skinuo Paul Biedermann, i to sa stilom. Phelpsov rezultat iz Pekinga nadmašio je gotovo za jednu sekundu, otplivavši utrku u vremenu 1:42.00!

Biedermann je u nedjelju osvojio zlatnu medalju uz svjetski rekord na 400 metara slobodno, a novi pothvat ostvario je i na dvostruko kraćoj dionici. Phelps se ovoga puta morao zadovoljiti sa srebrnom medaljom. Plivao je 1:43.22…

"Trenutno mi je sve ovo samo kao san. Osjećaj je tako veličanstven! Izvrsno se osjećam. Da li sam vjerovao da mogu pobijediti Phelpsa? Jesam, ali ne već sada, možda tek za dvije ili tri godine", rekao je presretni Nijemac Paul Biedermann, koji će 7. augusta proslaviti 23. rođendan.

Michael Phelps ponudio je javnosti svoje osjećaje nakon utrke: "Teoretski sam plivao dosta dobro, tri desetinke sekunde slabije od mog najboljeg vremena nakon šest mjeseci pauze i nije tako loše. Naravno da sada baš i nisam sretan, ali činjenica je da nisam puno trenirao ove sezone."

Nova četiri svjetska rekorda


Trećeg dana plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu oborena su nova četiri svjetska rekorda. Dosad ih je ukupno srušeno 15 u tri dana.

Uz trijumf Nijemca Paula Biedermanna, koji je na 200 metara slobodno pobijedio Amerikanca Michaela Phelpsa i s vremenom 1:42:00 srušio Phelpsov svjetski rekord s Olimpijskih igara u Pekingu u ovoj disciplini (1:42.96), do zlatne medalje uz najbrže novo vrijeme na svijetu stigla je i Britanka Gemma Spofforth na 100 metara leđno. Ona je tu disciplinu otplivala za 58.12 sekundi, samo šest stotinki sekunde brže od drugoplasirane Ruskinje Anastasije Zueve, koja je u polufinalu plivala 58.48, ali taj je svjetski rekord ''preživio'' samo do finala.

Još dva svjetska rekorda oborena su u polufinalnim utrkama. Jedan je u disciplini 50 metara prsno otplivao Južnoafrikanac Cameron van der Burgh (26,74), a zanimljivo je da su plasman u finale te discipline izborila dva slovenska plivača, Matjaž Markič (peti) i Emil Tahirovič (sedmi).

Za zadovoljstvo domaćih navijača u Rimu opet se pobrinula Federica Pellegrini, koja je oborila vlastiti svjetski rekord na 200 metara slobodno s rezultatom 1:53.67. U ožujku ove godine je srušila svjetski rekord na državnom prvenstvu Italije s vremenom 1:54.47. U nedjelju je Pellegrini popravila vlastito najbrže vrijeme na svijetu i na 400 metara slobodno, otplivavši tu dionicu u vremenu 3:39.15.

FINA potvrdila zabranu plivačkih odjela

Dodajmo da je Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) potvrdila je prošlotjednu odluku svoga Upravnog odbora o zaustavljanju plivačkih kostima koja donose prednost plivačima.

Točan pravilnik bit će donesen do svibnja sljedeće godine, no saznaje se kakva će se “tekstilna” odjela smjeti koristiti. Plivačima će biti dopušteno pokrivati samo dio tijela od koljena do struka, dok plivačicama kostimi neće smjeti ići iznad ramena i, kao i u konkurenciji plivača, ispod koljena.

Proizvođači plivačkih kostima saznat će što će smjeti proizvoditi do 30. septembra.

Vezano: Plivanje: Pet novih svjetskih rekorda u Rimu

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije