Pet finala, pet svjetskih rekorda

Radiosarajevo.ba
Pet finala, pet svjetskih rekorda

Petoga dana plivačkih takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Rimu održano je pet finalnih utrka i u svakoj je postavljen novi svjetski rekord, a najbolja vremena na svijetu postavljana su i u dvije polufinalne utrke, pa se broj svjetskih rekorda na ovom takmičenju popeo već na 29.

Brazilac Cesar Cielo Filho postao je prvi čovjek u istoriji koji je 100 metara preplivao za manje od 47 sekundi, on je u finalu u Rimu osvojio zlatnu medalju s vremenom 46.91 što je za 14 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda kojega je držao Australac Eamon Sullivan postavljenog na prošlogodišnjim OI u Pekingu. Srebrnu i brončanu medalju osvojili su Francuzi Alain Bernard i Frederick Bousquet sa 47.12, odnosno 47.25 sekundi.

Amerikanac Ryan Lochte osvojio je naslov svjetskog prvaka na 200 mješovito s vremenom novog svjetskog rekorda koji sada iznosi 1:54.10 minuta. Lochte je time za 13 stotinki popravio dosadašnji svjetski rekord sunarodnjaka Michaela Phelpsa s prošlogodišnjih OI u Pekingu. Srebro je s vremenom 1:55.24 osvojio Mađar Laszlo Cseh, a broncu još jedan Amerikanac Eric Shanteau sa 1:55.36.

Kineskinja Jing Zhao osvojila je naslov svjetske prvakinje na 50 leđno, a u finalu je plivala novi svjetski rekord koji sada iznosi 27.06 sekundi što je za 32 stotinke brže od dosadašnjeg rekorda kojega je dan ranije u polufinalu postavila Ruskinja Anastazija Zujeva. Brže od dosadašnjeg rekorda plivale su i srebrna Njemica Daniela Samulski sa 27.23, brončana Kineskinja Chang Gao sa 27.28, te Zujeva koja je ostala bez medalje sa 27.31. Prije SP u Rimu svjetski rekord na 50 leđno držala je Samulski sa 27.61.

Australka Jessicah Schipper osvojila je naslov svjetske prvakinje na 200 leptir s novim svjetskim rekordom koji sada iznosi 2:03.41 minute što je za 73 stotinke brže od dosadašnjeg rekorda kojega je u kvalifikacijama dan ranije postavila Amerikanka Mary Descenza. Srebro je osvojila Kineskinja Zige Liu koja je sa 2:03.90 također plivala brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda, dok je do bronce stigla Mađarica Katinka Hosszu sa 2:04.28. Descenza je sa 2:04.41 ostala bez medalje - četvrta.

Kineska ženska štafeta na 4x200 metara slobodno u sastavu Yu Yang, Qian Wei Zhu, Jing Liu i Jiaying Pang osvojila je naslov svjetskih prvakinja u Rimu pritom postavivši novi svjetski rekord koji sada iznosi 7:42.08 minuta što je za 2.23 sekunde brže od dosadašnjeg rekorda australske štafete postavljenog na prošlogodišnjim OI u Pekingu. Srebro su osvojile Amerikanke u sastavu Dana Vollmer, Lacey Nymeyer, Ariana Kukors i Allison Schmitt sa 7:42.56, a broncu Britanke Joanne Jackson, Jazmin Carlin, Caitlin McClatchey i Rebecca Adlington sa 7:45.51.

Australac Christian Sprenger postavio je novi svjetski rekord na 200 prsno u svojoj polufinalnoj utrci. Sprenger je plivao 2:07.31 minuta što je za 20 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda Japanca Kosukea Kitajime postavljenog u lipnju prošle godine.

Kanađanka Annamay Pierse postavila je novi svjetski rekord na 200 prsno u polufinalu. Pierse je zadanu dionicu svladala za 2:20.12 minuta čime je za 10 stotinki nadmašila dosadašnji rekord Amerikanke Rebecce Soni postavljen na prošlogodišnjim OI u Pekingu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije