Perspektivni bh. plivač Jovan Lekić najavio: "Odlazim u Ameriku, u BiH mi je narušen ugled"

2
Radiosarajevo.ba
Perspektivni bh. plivač Jovan Lekić najavio: "Odlazim u Ameriku, u BiH mi je narušen ugled"
Foto: Facebook / Plivač Jovan Lekić

Nakon što mu je u augustu ukinuta dvogodišnja suspenzija zbog dopinga, mladi banjalučki plivač Jovan Lekić (18) vratio se najvećoj ljubavi-plivanju.

Poslije velikog razočarenja koje je doživio prošle godine, Lekić se odlučio da nema svrhe ostajati u BiH, tako da će plivačku, ali i akademsku karijeru nastaviti na Univerzitetu Louisiana (SAD) za koji će nastupati u sezoni 2023/24.

"Odabrao sam Državni univerzitet Lousiana, jer smatram da mi savršeno odgovara za akademsku i plivačku karijeru. Veliko hvala svim trenerima iz LSU. Naprijed Tigrovi”, poručio je Lekić, prenosi najpoznatniji plivački portal na svijetu “swimswam.com”.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Tužna vijest stigla u BiH: Suspendirana velika sportska nada

Tužna vijest stigla u BiH: Suspendirana velika sportska nada

Podsjetimo, Jovan Lekić je prošle godine na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu oduševio bh. javnost osvojivši dvije medalje. Bio je srebreni na 400 metara slobodno (3:50,79) i bronzani na 200 slobodno (1:48,46).

Nedugo zatim, uslijedio je veliki šok za mladu plivačku senzaciju. Prošlog ljeta dvaput je bio pozitivan na higenamin, te je suspendovan na dvije godine od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH, ali je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) po žalbi presudio da zabranjena supstanca nije navedena na etiketi suplementa prije treninga koji je konzumirao.

CAS mu je smanjio suspenziju sa dvije godine na minimalnih šest mjeseci (kazna istekla), što je velika pobjeda Lekića i njegovog tima iz kojeg su od prvog dana tvrdili da odluka nije pravedena, a posebno su bili kivni na Agenciju za antidoping kontrolu BiH koja niti jednog trenutka nije pomogla da se ovaj slučaj riješi, jer je bilo očigledno da tada maloljetni Jovan nenamjerno uzeo pomenuti preparat, čak više prvobitno su predlagali četverogodišnju suspenziju, a zatim su izrekli kaznu od dvije godine koja je napravila veliku i neizmjernu štetu u tom trenutku jednom od najtalentovanijih plivača Evrope.

Jovan Lekić osvojio novu medalju za BiH u plivanju

Jovan Lekić osvojio novu medalju za BiH u plivanju

Zahvaljujući do sada postignutim rezultatima, prošle godine imao je mnoštvo ponuda vezanih za nastavak karijere i obrazovanja na nekom od univerziteta u SAD, ali je bio onemogućen ugovoriti saradnju radi suspenzije. Sada, kada je suspenzija ukinuta, on se odlučio za Univerzitet Louisiana, te će nakon što završi gimnaziju karijeru i život nastaviti u ovoj američkoj državi.

“Zahvaljujući neopravdano i tendecioznoj dodijeljenoj suspenziji od strane Antidoping Agencije BiH, izgubio sam nekada prvu poziciju na koledž listi za upis nekom od fakulteta u SAD. Moj ugled i moja čast su bili narušeni. Trenutno sam na 10. mjestu koledž liste sa power indexom 1.09, dok bi 1.00 bio najbolji mogući. Ja se nisam takmičio skoro godinu i po dana i vjerujem da ću sada sigurno napredovati kako sa power indexom tako i na listi”, kaže za “Nezavisne” Jovan Lekić i dodaje:

“Uprkos svemu lošem što se desilo prošle godine, treneri iz Univerziteta Louisiana su zadržali povjerenje u mene kao čovjeka i sportistu i dali mi šansu i mogućnost da svoju karijeru i svoje obrazovanje nastavim na njihovom univerzitetu tako da smo saradnju dogovorili. Planirani odlazak je nakon završetka srednje škole, sa početkom sljedeće školske godine. Do tada planiram učešće na nekoliko jakih međunarodnih takmičenja i svjetskih kupova, kao i učešće na Evropskom prvenstvu. Cilj je i A olimpijska norma za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine”.

Inače, higenamin koji je odvojio Jovana od bazena je supstanca koja se nalazi u brojnim biljkama i koristi se u sportu i dijetetskim suplementima za mršavljenje koji se prodaju u SAD-u. Legalno je za upotrebu u dodacima prehrani u Velikoj Britaniji, EU, SAD-u i Kanadi, a ima korijene u drevnoj kineskoj medicini i moderne tradicionalne medicine. Kao i mnogi Beta 2 agonisti, ova supstanca je zabranjena Svjetskim antidoping kodeksom od 2017.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije