Bosanac Omar Bojčić dobio poziv za svjetsko prvenstvo u atletici

1
Radiosarajevo.ba
Bosanac Omar Bojčić dobio poziv za svjetsko prvenstvo u atletici
Foto: Saopćenje / Omar Bojčić i Faris Ibrahimpašić

Kada živite u Bosni i Hercegovini i bavite se sportom, a kada taj sport nisu fudbal, košarka, rukomet…. onda se nastup na svjetskom prvenstvu može uvrstiti u rubriku: vjerovali ili ne!?

Upravo jedan takav sportista, Omar Bojčić, bh. para-atletičar, zajedno sa trenerom i vodičem Farisom Ibrahimpašićem BiH će predstavljati na najvećoj svjetskoj atletskoj smotri u Parizu, od 8. do 17. jula 2023!

Ovaj sjajni tandem, koji je u tekućoj godini već dva puta "popravljao državni rekod" (aktuelni iznosi 12.77 sekundi) nastupit će u disciplini 100 metara u kojoj će pokušati trčati na nivou svog najboljeg rezultata. Novo "rušenje" i prolazak u polufinale bila bi kruna dosadašnjeg rada. Kvalifikacije su zakazane za 14. juli u prijepodnevnim satima.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Bojčić je slijepi atletičar, ujedno i prvi bosanskohercegovački kojem će ovo biti premijerni nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu. U karijeri je nastupao na juniorskom evropskom i svjetskom prvenstvu, a mukotrpan i predan rad učinili su da dobije pozivnicu za nastup na seniorskom prvenstvu.

Uostalom, trenutna 7. pozicija na evropskoj ranking-listi najbolijh para-atletičara u kategoriji T 11, te nedavne zlatne medalje sa jakih mitinga u Marakeshu (Maroko) i Puli, u Međunarodnom Paraolimpijskom komitetu nisu prošle nezapaženo. Poziv za SP i obezbjeđivanje dijela troškova bili su jasan pokazatelj da se van granica BiH o Bojčiću zna mnogo više nego kod nas, što je tužna činjenica, ali koja predstavlja bh. realnost.

"Omar je izuzetno skroman mladić, uspješni student psihologije koji nikada neće priznati da je poziv na SP velika stvar. Jednostavno, vjeruje u svoj rad i za njega je i nagrađen", tvrdi njegov otac Elmedin Bojčić, alfa i omega logističke podrške. Bez njegovih napora teško da bi Omar i Faris imali kvalitetne pripreme, rad, uslove za odlazak na mitinge…. No, njemu to ne pada teško, iako su pokušaji da u BiH nekome dokažete sportski kvalitet - borba sa vjetrenjačama.

No, iako se država BiH baš i ne može pohvaliti velikom podrškom, svakom sportisti, pa tako i dvojcu - Bojčić/Ibrahimpašić bit će čast nositi dres sa državnim grbom.

Bravo, bravo: Sarajka Neira Bosnić popravila državni rekord i osvojila tri zlatne medalje

Bravo, bravo: Sarajka Neira Bosnić popravila državni rekord i osvojila tri zlatne medalje

"Trčati rame uz rame sa svjetskim i olimpijskim prvacima, dijeliti prostor i opremu sa 'kremom' svjetske para-atletike je nešto nevjerovatno. Para-atletski savez Francuske ima godišnji budžet od cca 30 miliona eura. Amerikanci također mnogo izdvajaju. Kada se pogledaju njihovi timovi sa velikim brojem trenera i vodiča, psihologa, masera…. prosto se zapitate odakle uopšte neko iz BiH u takvom društvu? Iskreno se nadam da ćemo se predstaviti u lijepom svijetlu, da ćemo biti na nivou rezultata iz 2023, a da će šlag na torti biti nastup na Paraolimpijskim igrama 2024. također u Parizu. To je san svakog sportiste, pa tako i Bojčića", naglašava Omarov otac.

Uz podršku matičnog kluba AK AKOSI NG (Novi grad Sarajevo), Australijske ambasade iz Kambere, Vizit Sarajevo, te Svjetskog paraolimpijskog saveza, Bojčić i Ibrahimpašić odlaze u Pariz. Njihovom zaslugom tamo će se vijoriti bh. zastava čiji zvaničnici nisu zavrijedili ni mrvicu časti i aplauza poput sportskog dvojca iz AK AKOSI.

Rekorder na 100, 200 i 400 metara

Omar Bojičić vlasnik je sva tri rekorda u sprinterskim disciplinama, na 100, 200 i 400 metara od kojih je ovaj na najkraćoj i najbržoj stazi "popravljao" već dva puta ove sezone.
Aktuelni iznosi 12.77 i istrčan je 23. aprila ove godine, na 26. Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u paraatletici održanom u Puli.

Osmanović trčao u Atlanti

Bojčić je drugi bh. para-atletičar koji će se naći na jednom planetarnom takmičenju. Prije njega to je pošlo za rukom samo još jednom sprinteru, Almedinu Osmanoviću, koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996, a na istoj dionici (100 metara) istrčao je vrijeme od 13.27 sekundi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije