Ovogodišnji US Open promijenio istoriju

Radiosarajevo.ba
Ovogodišnji US Open promijenio istoriju

Prema podacima ITF-a (Međunarodne teniske federacije) ovogodišnje izadnje US Opena prvi je Grand Slam turnir na kojem je svih prvih 16 nositelja doguralo do trećeg kola u 41-godišnjoj istoriji Open ere.

Štoviše, od prvih deset nositelja Andy Murray i Rafael Nadal jedini su igrači koji su dosad izgubili set. Treći nositelj Nadal je ispustio set protiv Nijemca Nicolasa Kiefera, 129. igrača svijeta, kojeg je svladao 6-0, 3-6, 6-3, 6-4.

"Bio je to jako dobar test za mene", rekao je Nadal, dok je Kiefer nakon meča rekao da je propustio priliku za pobjedu.

"Osjetio sam mali zamor u njegovoj igri. Nije se kretao tako dobro kao inače. Ali na kraju dana sve se svodi jeste li pobijedili ili izgubili. Ali danas sam prvi put dosad pomislio da ga mogu pobijediti", rekao je Kiefer koji je dosad protiv Nadala igrao pet puta i upisao jednako toliko poraza.

Drugi nositelj Andy Murray pobijedio je Čileanca Paula Capdevillea 6-2, 3-6, 6-0, 6-2, te će mu sljedeći protivnik biti Amerikanac Taylor Dent, 196. igrač svijeta koji je na turnir došao s pozivnicom organizatora.

"Odigrao sam tri dobra i jedan loš set. Neki put vam je dozvoljeno odigrati malo lošije, ali uspio sam se trgnuti. Na trenutke sam bio letargičan na terenu, bez energije, a ne znam zašto", rekao je Murray, koji će pokušati postati prvi Britanac koji je osvojio jedan Grand Slam turnir nakon Freda Perryja i 1936. godine.

U konkurenciji teniserki pobjede su u trećem kolu ostvarile Venus Williams i povratnica Kim Clijsters. Starija sestra Williams pobijedila je Slovakinju Magdalenu Rybarikovu 6-2, 7-5, dok je Clijsters, pobjednica US Opena iz 2005. godine, bila bolja od sunarodnjakinje Kirsten Flipkens s glatkih 6-0, 6-2.

Clijsters i Williams međusobno će se ogledati u osmini finala. Dosad su međusobno igrale deset puta, a američka teniserka je uspješnija sa šest pobjeda.

Serena Williams pobijedila je 43. teniserku svijeta Mariju Jose Martinez Sanchez 6-3, 7-5, te tako izborila osminu finala gdje će joj protivnica biti Slovakinja Daniela Hantuchova, koja je sa 6-2, 6-2 pobijedila Amerikanku Vaniju King.

Desta nositeljica Talijanka Flavia Pennetta "pregazila" je igračicu koja je u 2. kolu izbacila Francuskinju Amelie Mauresmo, Kanađanku Aleksandru Wozniak za 6-1, 6-1.

U konkurenciji tenisera lake pobjede u tri seta u drugom kolu ostvarili su šesti i sedmi nositelj Juan Martin Del Potro i Jo Wilfried Tsonga, protiv Austrijanca Jürgena Melzera, odnosno Finca Jarkka Nieminena.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije