Ovo je Amerikanka koja je na OI osvojila zlato - za Kinu: Reklamira i Gucci

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je Amerikanka koja je na OI osvojila zlato - za Kinu: Reklamira i Gucci
Foto: Instagram/ Eileen Gu / Eileen Gu - model i sportašica

Kinesko-američka skijašica Eileen Gu (18) na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu okrunila se zlatnim odličjem u slobodnom skijanju u disciplini big air.

Eileen je do zlata stigla odličnom izvedbom u trećoj seriji u kojoj se je s treće pozicije skočila na prvu pobijedivši Francuskinju Tess Ledeux i Švicarku Mathilde Germaud sa 188.25 bodova.

U posljednjoj vožnji izvela je element koji nije nikad ranije i upravo joj je isti donio zlato.

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

"Čak i da mi nije uspio taj posljednji trik, poslala bih poruku svijetu i nadam se, potaknula više djevojaka da razbiju vlastite granice. To mi je bio najveći cilj. Podsjetila sam samu sebe da se zabavim, da uživam u trenutku i da trebam biti zahvalna što sam uopće dobila priliku biti ovdje", rekla je oduševljena Gu, najavivši lov na zlatne medalje i u halfpipeu i slopestyleu.

Gu je rođena u Americi, u San Franciscu, gdje je i odrasla, a majka joj je Kineskinja. S 16 godina odlučila je da će nastupati pod kineskom zastavom zbog čega je na Dalekom istoku izazvala veliko oduševljenje tamošnjih ljubitelja sporta, ali s druge strane, u Americi je naišla na kritike, pa čak i prijetnje smrću koje je dobivala putem društvenih mreža.

"Odlučila sam se natjecati za Kinu na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama 2022. Ovo je bila nevjerojatno teška odluka za mene. Izuzetno sam zahvalna američkom i kineskom skijaškom savezu što imaju viziju i vjeru u mene da ostvarim svoje snove. Ponosna sam na svoje nasljeđe, a podjednako sam ponosna i na svoj američki odgoj. Prilika da pomognem i inspiriram milione mladih ljudi gdje je moja majka rođena, prilika je koja se pruža jednom u životu s ciljem promocije sporta koji volim. Nadam se da ću kroz skijanje ujediniti ljude, promovirati zajedničko razumijevanje, stvarati komunikaciju i sklapati prijateljstva među narodima.

Ako uspijem inspirirati jednu mladu djevojku da prekine granicu, moje želje će se ostvariti", napisala je 2019. godine Eileen na društvenim mrežama.

Osim što je uspješna sportašica, Eileen je i Victoria's Secret model te reklamira brendove kao što su Gucci, Fendi, Louis Vuitton i Tiffany. Od kad je odlučila nastupati za Kinu, njena popularnost je uvelike porasla čemu svjedoči i brojka od preko 600.000 pratitelja na društvenim mrežama.

Eileen je istaknula kako je već umorna od pitanja zbog čega je odlučila predstavljati Kinu umjesto SAD-a rekavši da se osjeća podjednako Amerikankom i Kineskinjom, piše 24sata.hr.

"Amerikanka sam kad sam u SAD-u, a Kineskinja kad sam u Kini. Neću gubiti vrijeme u pokušajima da umirim ljude koji su, kao prvo, neobrazovani, a kao drugo, nikad neće doživjeti ljubav i zahvalnost kakvu ja, srećom, doživljavam svaki dan. Oni koji mi ne vjeruju i koji me ne vole su na gubitku. Oni nikad neće pobijediti na Olimpijskim igrama", zaključila je olimpijska pobjednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije