Olimpijski komitet BiH visoko ocijenjen

Radiosarajevo.ba
Olimpijski komitet BiH visoko ocijenjen


Evaluaciona komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK)  nakon posjete Olimpijskom  komitetu BiH visoko je ocijenila  djelovanje  najviše sportske institucije u BiH u proteklom periodu.  

Predsjednik OKBiH Izet Rađo na pres-konferenciji je istakao,  da je Komisija  zaključila da i pored specifičnosti i poteškoća u kojima radi, OKBiH predstavlja svijetli primjer organiziranja i djelovanja sportske organizacije u državi BiH te da su cjelokupni rad i finansijsko poslovanje ocijenjeni kao odlični.

"Opšti utisak koji je stekla evaluaciona komisija jeste da OKBiH savršeno funkcioniše na svakodnevnom nivou.  Oni su prošli sve aspekte OKBiH i u tom smislu dobili smo čistu desetku. Na zasjedanju EOK-a u Portorožu osjetili smo taj novi odnos prema OKBiH", istakao je Rađo.

Predsjednik OKBiH je govorio i o nedavno održanom  Međunarodnom simpoziju "Nove tehnologije u sportu - NTS", koji su krajem aprila u Sarajevu  četvrti put uspješno organizirali OKBiH i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja.

"NTS bilježi stalan uspon i napredak, a taj projekt podupire EOK. Broj od 540 učesnika i 55 prezentiranih radova, 128 autora i koautora, 24 nastavna sata predavanja, veliki broj inostranih gostiju, interes relevantnih institucija, partnera i medija potvrđuju izuzetan značaj ovog simpozija za podsticaj razvoju novih naučnih istraživanja u svim oblicima naučno-sportske djelatnosti", kazao je Rađo.

Od predstojećih aktivnosti OKBiH za narednu sedmicu je najavljeno održavanje seminara o marketingu, koji će voditi kompetentni ljudi iz MOK-a. Seminar, koji će  biti održan od 15. do 21. maja u Sarajevu, imat će dva nivoa, prvi za predstavnike saveza, a drugi za OKBiH i sponzore.     

Delegacija OKBiH koju su predstavljali predsjednik  Izet Rađo, potpredsjednik Marijan Kvesić i v.d. generalni sekretar Said Fazlagić, od 5.  do 8. maja  boravila je na trodnevnom EOK seminaru u Portorožu. Tema seminara je bila optimiziranje priprema za predstojeće olimpijske igre London 2012. i Soči 2014., kao i predstojeći EYOF Trabzon 2011. i olimpijske igre mladih u Inzbruku 2012. i Nanjangu 2014.

"Olimpijski komitet BiH je na ovom skupu dobio  veliko priznanje za svoj uspješan rad. Na prijedlog OKBiH, Evropski olimpijski komitet uvrstio  je Saida Fazlagića u komisiju za Evropski olimpijski festival mladih. Ovo je prvo imenovanje uposlenika OKBiH u neko od tijela MOK-a ili EOK-a", istakao je Marjan Kvesić.  

Drugi potpredsjenik OKBiH Siniša Kisić je najavio da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo ponovo podnijeti  kandidaturu za organizaciju zimskog olimpijskog festivala mladih 2017. - EYOF, u čemu će dobiti punu podršku OKBiH.

On je naglasio da u aktivnoistima koje slijede, Sarajevo i Istočno Sarajevo  do 1. augista moraju podnijeti aplikaciju za EOK, a prva evaluacija će biti na kongresu u novembru u Sočiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije