Olimpijac Kemal Mešić: U Riju bi mogla biti prava bh. fešta

Anadolija
Olimpijac Kemal Mešić: U Riju bi mogla biti prava bh. fešta
Bosanskohercegovački bacač kugle Kemal Mešić već godinama živi, trenira i studira u Americi.

Tamo je osvojio mnoge zapažene rezultate, bio na prijemu kod američkog predsjednika Baracka Obame u Bijeloj kući, a trenutno se priprema za Evropsko prvenstva u Amsterdamu i Olimpijske igre u Riju gdje će predstavljati BiH.

Još 2008. godine otišao je u Ameriku kada je dobio punu stipendiju na Univerzitetu Florida. Fakultet je završio 2013., a radi i kao trener na Univerzitetu u Virginiji gdje trenira hrvatskog bacača kugle Filipa Mihaljievića koji će također nastupiti na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Mešić je prije nekoliko sedmica na mitingu u Americi ispunio normu za Olimpijske igre u Riju, bacivši kuglu 20,74 metra, što mu je i najbolji lični rezultat. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) tokom kratke posjete Sarajevu Mešić je kazao da na Olimpijskim igrama koje počinju 5. augusta nastupa sredinom tog mjeseca.

"Predstavljat ću BiH. Mislim da nije svakidašnja situacija da će trojica predstavljati BiH u bacanju kugle na ovogodišnjim OI. Tu su Hamza Alić, Mesud Pezer koji su osvojili A olimpijsku normu i zajedno idemo na Olimpijske igre. Tu su i Amel Tuka i Lucia Kimani Marčetić i zasad nas ima petero samo iz atletike i nadamo se kopljašu Dejanu Mileusniću, te bi mogla biti prava fešta u Riju", istakao je Mešić.

Podsjetio je da je još 2008. godine otišao u Ameriku kada je dobio punu stipendiju na Univerziteti Florida.

"Tako sam otišao tamo, bilo mi je lakše živjeti i imao sam sve uslove. Jednostavno, bilo mi je bolje nego ovdje i usput sam 2013. završio fakultet. Posljednje godine sam bio na Univerzitetu u Virginiji gdje sam prošle godine dobio posao i tu sam radio kao trener. To je bila jako uspješna godina. I dalje se želim, u budućnosti, baviti atletikom. Volim atletiku, volim pomagati drugima", rekao je Mešić.

Govoreći o odlasku u Ameriku kaže da je imao i sreće da završi tu.

"Dobio sam priliku i znao sam da tu priliku želim maksimalno iskoristiti. Želio sam da dođe do promjene, da se vidi taj neki moj trud, da se vidi taj moj kvalitet i dao sam maksimum od sebe da se dokažem. Postigao sam zavidne rezultate i njih mi niko ne može oduzeti", istakao je Mešić.

Naglasio je da "će ti rezultati uvijek biti pored njegovog imena".

"Ovo mi je najbolja godina dosada. Četiri godine sam u Americi i tamo sam kao sportista osvojio sve moguće. Tri puta sam osvojio prvenstvo Amerike. Kada smo prvi put osvojili pozvani smo u Bijelu kuću kod Baracka Obame. To mi je bio veliki doživljaj. Nas šestero je otišlo tamo", prisjetio se Mešić.

Taj prijem tek je poslije, kao sportista, počeo cijeniti.

"U Americi se jako cijeni sport. Najveća želja svih Amerikanaca je da odu u Bijelu kuću", kazao je Mešić.

Kada je BiH u pitanju do sada ima jedan plasman na Olimpijske igre, mnogobrojna evropska i svjetska prvenstva.

"Međutim, uvijek sam imao neke ozljede koje su me remetile u osvajanju zapaženijih rezultata. Prošle godine pred Svjetsko prvenstvo mi je pukao list i nisam mogao nastupati, a bio sam u životnoj formi. Ove godine nadam se da će biti drugačije jer se baš dobro osjećam. Za tri sedmice imamo Evropsko prvenstvo i tu se nadam plasmanu u finalu. Tako očekujem i za Olimpijske igre, dakle, finale, da bacim svoj najbolji mogući rezultat. Ove godine imam rezultat 20,74 metra. To je moj najbolji rezultat koji sam ostvario prije mjesec dana", pojasnio je Mešić.

Sport u BiH i Americi se, prema njegovim riječima, ne može porediti.

"Tamo je ogroman taj budžet. Oni preko sporta sve rade. Toliko ulažu u sport i imaju kampove za sve. Tamo samo trebaš imati volju. To je najveći problem u Americi što djeca nemaju volju. Oni više vole video igrice, a ne bavljenje sportom dok je kod nas drugačija situacija. Znam da sam ja kao dječak jedva čekao da izađem vani da igram fudbal. Od toga je sve i počelo. Počinješ se baviti nekim sportom da bi se družio sa djecom. Uvijek sam bio borac i želio sam najbolje ali mnogo je lakše u Americi nego u BiH kada su u pitanju uslovi u sportu", poručio je Mešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije