Odluka o Semenyinoj karijeri u decembru

Radiosarajevo.ba
Odluka o Semenyinoj karijeri u decembru

Odluka o nastavku karijere južnoafričke atletičarke Caster Semenya, svjetske prvakinje na 800m za koju se sumnja da je hermafordit, trebala bi biti donesena 20. ili 21. novembra, doznaje se u četvrtak iz Međunarodne atletske federacije (IAAF).

"Nemamo još sve rezultate, a i one koje imamo moramo dati na uvid stručnjacima", izjavio je glavni sekretar IAAF-a Pierre Weiss.

"Pitanje je koje se sada postavlja da li da damo te rezultate na uvid vanjskim stručnjacima izvan IAAF-a ili našem medicinskom povjerenstvu ili obama panelima", dodao je.

"Jasno je da je ona žena, ali ne možda sto posto. I treba li vidjeti je li izvukla korist iz svoje interseksualnosti", dodao je, napominjući kako bi krajnja kazna za Semenyu bila zabrana nastupa na takmičenjima u ženskoj konkurenciji.

Problem za IAAF mogla bi predstavljati ljekarska tajna koja bi mogla spriječiti to tijelo da objelodani rezultate, ako se Semenya usprotivi tome da budu otkriveni.

"Od 2005. Semenya je osmi takav slučaj. Četvoro sportaša je pozvano da prekinu svoje sportske karijere. Ostali su 'oprani'", izjavio je Weiss.

On je dodao da su svi ostali slučajevi tretirani uz "strogu povjerljivost". Odbijajući otkriti identitet ili državljanstvo sportista. "To su slučajevi sportaša koji su sudjelovali na sportskim prvenstvima ili na olimpijskim igrama".

IAAF je 19. avgusta, par sati prije početka finala na 800m na SP u Berlinu, objavio da osniva skupinu njemačkih stručnjaka da utvrde kojeg je spola mlada Južnoafrikanka. Ta je odluka izazvala burne reakcije u Južnoafričkoj Republici, pa i samog predsjednika Jacoba Zume koji je osudio poniženje kojem je izložena mlada atletičarka.

Prve sumnje u seksualni identitet 18-godišnje Semenye pojavile su se na juniorskom prvenstvu Afrike u julu kada je pomela protivnice.

Vezano:

'Sumnjivu' Semenyju dočekalo hiljade obožavatelja (VIDEO)
Zbog nje(ga) će padati glave
Sumnjiva Semenya najbrža na 800 metara

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije