Nova odijela su kao kondomi

Radiosarajevo.ba
Nova odijela su kao kondomi

Plivanje već duže vrijeme zbog učestalih slučajeva dopinga polako gubi na popularnosti, a nove udarce ovaj sport dobio je pojavom modernih plivačkih odijela, pa su svjetski rekordi u posljednjih godinu i po rušeni više od stotinu puta.

Prava poplava svjetskih rekorda uzrokovanih brzim razvojem plivačkih odijela dovela je svjetsko plivanje do ispita legalnosti.

Još veću zbrku napravila je Međunarodna plivačka federacija, koja je ranije za neka odijela zbog superiornosti uvela zabrane te čak i poništila svjetske rekorde, a za druga takođe poboljšana dopustila korištenje.

Franziska van Almsick, penzionisana njemačka tridesetjednogodišnja plivačica i povremeni fotomodel, oštro je kritikovala današnja plivačka odijela koja koriste vrhunski plivači.

Jedna od najvećih njemačkih plivačica svih vremena progovorila je nekoliko dana uoči Svjetskog prvenstva u Rimu protiv novih superodijela.

"Mislim da je vrlo bitno da uslovi ostanu korektni za sve. Pravila napokon treba definitivno odrediti", rekla je Van Almsick.

"Ova današnja čudesna odijela su poput kondoma za tijelo. Vidite jedino lice plivača ili plivačice. To se nije smjelo dopustiti. Svakom plivaču i plivačici treba dozvoliti da sami odrede kakvo će odijelo od dopuštenih nositi. Odijelo, takođe, ne smije koštati 1.500 eura", dodala je Njemica.

Na svjetskim prvenstvima Njemica je osvojila dvije zlatne medalje, dok je na evropskim uzela njih čak 18.

Prije Almsick svoj glas protiv pretjeranih tehničkih novotarija u plivanju dao je i legendarni Mark Foster.

"Čim čovjek nije glavni faktor koji će odlučiti hoće li pobijediti ili ne, to nije pravi sport. Ljudi i dalje gledaju atletiku iako svjetski rekordi rijetko padaju. Tako bi trebalo da bude i s plivanjem, a ne kao danas kad je sve postalo slično Formuli 1 - često odlučuje bolji bolid, a ne vozač", smatra Foster.

"Ja sam morao da treniram 10 godina kako bih bio brži jednu desetinku sekunde, a sada je dovoljno da ubučeš odijelo i već imaš prednost. Čovjek koji je plivao 50 metara slobodno i postavio svjetski rekord u Speedovom odijelu sada je postigao novi rekord u Jackdaw odijelu. Mijenjajući odijela današnji plivači su odjednom pola sekunde brži", kaže Mark Foster.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije