Nova bruka na pomolu: Upitan i nastup odbojkaških reprezentacija BiH u kvalifikacijama za EP

3
Fena
Nova bruka na pomolu: Upitan i nastup odbojkaških reprezentacija BiH u kvalifikacijama za EP
Foto: Fena / Upitan nastup seniorskih reprezentacija

Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine mogao bi odustati od nastupa seniorskih reprezentacija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U saopćenju Odbojkaškog saveza BiH navodi se da uprkos najboljim rezultatima u historiji koje su reprezentativne selekcije BiH ostvarile u proteklom periodu, prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo ženske seniorske reprezentacije, ali i osvajanjem Srebrene lige i plasmanom u CEV Zlatnu ligu, nadležne institucije nisu pružile pravu finansijsku podršku.

Slijedom dobrih rezultata OSBiH odlučio je i u ovoj godini igrati evropske lige i u muškoj i u ženskoj seniorskoj konkurenciji, koje su odigrane u maju i junu, te kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine koje počinju za nekoliko dana.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Košarkaški savez BiH zbog nedostatka novca najavio odustajanja od Evropskih i Svjetskih prvenstava!

Košarkaški savez BiH zbog nedostatka novca najavio odustajanja od Evropskih i Svjetskih prvenstava!

Naglašavaju da je Evropska odbojkaška konfederacija promijenila sistem takmičenja u odnosu na prošlogodišnji - turnirski, igranjem domaćih i gostujućih utakmica, koji je i do pet puta skuplji. Dramatično povećanje troškova vezano je i za novonastale ekonomske i finansijske prilike u Evropi i šire.

"Sa skromnim budžetom hrabro smo se upustili u ovaj veliki projekat i ove godine, dijelom našom velikom željom za razvojem reprezentativne bh. odbojke, a svakako primorani mogućim posledicama ukoliko ne učestvujemo u ovogodišnjim takmičenjima. Uz pomoć dobrih ljudi, naših prijatelja i vlasnika smještajnih kapaciteta u Sarajevu i Tuzli, prevoznika i ostalih, koji su nam izašli u susret dajući nam podršku za odgođeno plaćanje, uspjeli smo obezbijediti pripreme za obje seniorske reprezentacije za Srebrenu i Zlatnu ligu i odigrati oba takmičenja. Podržale su nas i pojedine općine, gradovi, kantoni i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, kao i sponzora", ističu iz OSBiH.

Dodaju da u posljednje tri godine sa državnog nivoa vlasti OSBiH je dobio 28.000 KM, što nije dovoljno ni za pola kvalitetnih priprema jedne reprezentacije ili za odlazak na utakmicu u Norvešku.

"Očekuju nas još veći troškovi u narednih mjesec dana, koji će prinuditi OS BiH da odustane od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u obje konkurencije, ako se ne obezbijede potrebna finansijska sredstva", naglašavaju.

Za nastup u kvalifikacijama, kako ističu, potrebno im je 400.000 KM, a da su oni u stanju obezbijediti još 100.000 KM.

"Od ukupnih troškova u ovoj godini (850.000 KM) nama bi iz budžeta BiH bilo dovoljno 25 posto (svugdje je to tako u Evropi i daleko iznad toga). Naši napori u traženju rješenja su svakodnevni i obezbjedili smo do sada najveći iznos finansijskih sredstava na godišnjem nivou. Ipak to je nedovoljno da uspješno okončamo započete aktivnosti. Mi nemamo izlaza. Ako se tokom narednih dana ne nađe riješenje i neophodna finasijska podrška, moramo donijeti odluku o prekidu priprema seniora, otkazati pripreme seniorki i otkazati učešće na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, svjesni finansijskih i drugih sankcija od strane CEV-a. Nemamo pravo stvarati finansijske obaveze koje nije moguće izvršiti", kaže se u saopćenju koje potpisuje generalni sekreta OSBiH Adnan Talić.

U saopćenju su podržali Košarkaški savez BiH, koji je također prije nekoliko dana najavio da bi zbog finansijskih problema mogao doći u pitanje nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije