Bacanje kugle: Nermin Štitkovac postavio rekord sezone u svijetu

Radiosarajevo.ba
Bacanje kugle: Nermin Štitkovac postavio rekord sezone u svijetu
/ Nermin Štitkovac/AS BiH
Najbolji mladi bosanskohercegovački atletičar Nnermin Štitkovac jučer je nastupio u 4. Dalmatinske lige u konkurenciji mlađih juniora.

Takmičio se u dvije discipline, bacanje kugle i bacanje diska, i u obje je popravio lične i državne rekorde.

Kuglu od pet kilograma je bacio 20,62 metra i zasjeo je na vrh ljestvice najboljih ovosezonskih bacača kugle do 18 godina. Iza njega je Arttu Korkesalo iz Finse sa hicem od 20,52 metra.

Ubjedljivu pobjedu je ostvario u bacanju diska i ostvarenom rezultatom je dodatno popravio lični i državni rekord. U konkurenciji dva takmičara iz Katra, disk je bacio 60,71 metar.

"Ovaj rezultat u bacanju kugle je izuzetno vrijedan jer sa njim zauzima prvo mjesto na IAAF tablicma u 2017. godini. Disk je bacio 60.71 metar, što je takođe državni rekord koji je i prije on držao sa 58.92m, sa diskom 1.5kg u konkurenciji takmičara do 18 godina. S obzirom da se bliži Nairobi i Svjetsko prvenstvo (od 12 do 16. jula), posebno sam zadovoljan podizanjem forme u pravo vrijeme. Imamo još 16 dana da posložimo neke tehnčke detalje, posebno na disku gdje Nermin ima još puno rezerve", zadovoljan je i njegov trener Mensur Vrcić.

Rezultat Štitkovca u bacanju diska je sedmi u svijetu u ovoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije