Nakon što se odbila vratiti kući: Olimpijka dobila poljsku vizu

0
Radiosarajevo.ba
Nakon što se odbila vratiti kući: Olimpijka dobila poljsku vizu
FOTO: Screenshot / Kristina Cimanoskaja

Bjeloruska sprinterka Kristina Timanovskaya dobila je u ponedjeljak humanitarnu vizu iz Poljske, nekoliko sati nakon što je odbila ukrcati se na let iz Japana rekavši da je prisiljena vratiti se u svoju domovinu protiv volje i da se boji hapšenja.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz objavio je na Twitteru da je Timanovskaya dobila vizu.

"Poljska će učiniti sve što je potrebno kako bi joj pomogla da nastavi svoju sportsku karijeru. (Poljska) se uvijek zalaže za solidarnost", objavio je Przydacz.

On je objasnio i kako Timanovskaya planira doći kroz nekoliko dana u Poljsku, te je pozvao da nastavi svoju karijeru u toj zemlji, piše CNN.

Timanovskaya je u ponedjeljak trebala nastupiti na 200 metara za žene na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali je rekla da su je predstavnici bjeloruske reprezentacije pokušali prisilno poslati nazad u njenu domovinu nakon što je kritikovala nacionalne sportske vlasti.

"Evropska unija solidariše se sa Kristinom Timanovskayom i pozdravlja pomoć koju joj nude zemlje bloka", rekla je portparolka EU za spoljnu politiku i bezbjednost Nabila Massrali.

Pozdravili su i činjenicu da je dobila humanitarnu vizu od Poljske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije