Najplaćeniji sportisti današnjice

Radiosarajevo.ba
Najplaćeniji sportisti današnjice

S devet miliona eura, koliko će godišnje zarađivati Ronaldo i Kaka u madridskom Realu, njih su se dvojica jedva ugurali u Top 10 najplaćenijih sportista svijeta ako se gleda samo čista godišnja plata.

Najviše dobiva Finac Kimi Räikkönen čija je godišnja plaća u Ferrariju 20 miliona eura. Iznosi se odnose isključivo na godišnje plate, bez prihoda od sponzora, te premija za osvojene trofeje.

Odmah do Finca američki je bejzbolaš Alex Rodriguez koji u New York Yankeesima ima godišnju plaću od 19 miliona eura. Prvi nogometaš na listi jest Zlatan Ibrahimović, tek na šestome mjestu. Šveđanin po novom ugovoru s Interom godišnje zarađuje 12 miliona eura.

Iza Ibrahimovića su košarkaš LeBron James (11,5 mil. €) te golfer Tiger Woods (10,5 mil. €).

Tiger Woods najbogatiji sportista

Woods je uvjerljivo najbogatiji sportista današnjice kad se u obzir uzmu ukupna primanja – od nagrada, ugovora te sponzora. Prošle je godine osim turnirskih nagrada zaradio još 105 miliona eura.

Drugi po kriteriju ukupnih prihoda je golfer Phil Mickelson sa 62 miliona, a treći je David Beckham koji uz godišnju platu od 6 miliona eura zarađuje još 42 miliona od sponzora, što je najviše od svih nogometaša. Kaka od sponzora dobiva 13, Ronaldo 12, a Messi 11 miliona eura. Iza Beckhama na listi ukupnih prihoda je Kimi Räikkönen sa 45 te LeBron James sa 38 miliona eura.

James bi se već sljedeće godine mogao probiti na listi jer njegov klupski i sponzorski ugovor raste progresivno. Najbolja žena na tabeli (na 35. mjestu) je teniserka Marija Šarapova s godišnjim primanjima od 21,7 miliona eura. Marketinški najtraženiji teniser je Roger Federer, s prihodima od 31 milion eura (od turnirskih nagrada samo pet miliona eura).

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije