Na Sarajevskom polumaratonu se očekuje oko 1.300 trkača

Fena
Na Sarajevskom polumaratonu se očekuje oko 1.300 trkača
Na 11. sarajevskom polumaratonu, koji će biti održan 17. septembra, očekuje se više od 1.300 takmičara iz 30 zemalja svijeta, kazao je Erol Mujanović, predsjednik Udruženja Marathon koje je organizator manifestacije.

Posebno značajne grupe, dodao je Mujanović, doći će i Švedske, Austrije, Njemačke i zemalja regiona.

Dodao je da će trasa i ove godine biti vrlo atraktivna i ravna te da će trkače voditi kroz najljepše dijelove Sarajeva.

Mujanović je najavio da će svaki učesnik dobiti majicu na kojem su nacrtani svi sarajevski mostovi pored kojih će učesnici protrčati, čime se promoviše i kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva.

Raduje ga činjenica što se na utrku prijavilo i veliki broj sugrađana, čiji bi procent mogao biti viši od 50 posto.

"Posebno je važno da omasovimo zdrav i aktivan životni stil u periodu kada postoji mnogo stresa i pritiska", poručio je.

Također je naglasio da će polumaraton imati društveno značajan i odgovoran karakter te najavio da će se u humanitarne svrhe skupiti više od 20.000 KM kojim će se podržati najmanje tri udruženja koja se bave zaštitom okoliša, djecom bez roditeljskog staranja i osobama s invaliditetom.

Najavio je da će osim glavne, biti održane još tri utrke, a to su G-Drive štafetni polumaraton, Novo Nordisk Fun Run trka od 4km te Zmajzi Kids' Run.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je ova aktivnost samo nastavak dobre saradnje i prakse od 2007. godine te najavio da će se i sam prijaviti na utrku. Ovim polumaratonom se, zaključio je Skaka, promoviše zdrav život i turizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije