Na Olimpijskom bazenu Otoka 13. međunarodni vaterpolo turnir 'Sarajevo Champions Challenge'

0
Fena
Na Olimpijskom bazenu Otoka 13. međunarodni vaterpolo turnir 'Sarajevo Champions Challenge'
Foto: Fena / Sarajevo Champions Challenge

Na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu ovoga vikenda bit će održan 13. međunarodni vaterpolo turnir "Sarajevo Champions Challenge", čiji je jedan od pokrovitelja Grad Sarajevo. Na ovogodišnjem takmičenju nastupaju vaterpolo ekipe Cattaro iz Kotora (Crna Gora), Crvena Zvezda i Tašmajdan iz Beograda (Srbija) i reprezentacija BiH.

Direktor Olimpijskog bazena Otoka Avdija Hasanović je na pres-konferenciji, tim povodom, kazao da je svrha održavanja turnira popularizacija vaterpolo sporta.

"Iza nas je 15 godina rada, a ovo je 13. turnir. Dvije godine smo izgubili za vrijeme pandemije koronavirusa. Ako Olimpijski bazen postoji da bi, na neki način, opsluživao trenažni i takmičarski proces u plivačkim sportovima i vaterpolo sportu, mislim da smo uradili jako puno", kazao je Hasanović.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Dodao je da već 13. godinu, zajedno sa institucijama države, sa Kantonom i Gradom Sarajevo i Vaterpolo savezom BiH organiziraju ovaj turnir.

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić je podsjetio da je Grad Sarajevo osnivač Olimpijskog bazena, dodajući da se u ovom sportskom objektu održava veliki broj sportskih takmičenja koja podržava Grad Sarajevo.

"Veoma je važno, u smislu promocije grada i države BiH, jer veliki broj sportskih ekipa i sportskih radnika koji posjećuju Sarajevo, ne samo da dolaze na takmičenja nego i obiđu grad i uživaju u svim blagodetima grada Sarajeva", naveo je Avdić.

Po njegovim riječima, tako je i ovaj 13. međunarodni vaterpolo turnir "Sarajevo Champions Challenge" prilika da ugostimo sportske prijatelje koji dolaze.

"Siguran sam da će publika koja dođe u naredna dva dana da gleda utakmice uživati u dobrom vaterpolu. Smisao svega je promocija vaterpolo sporta, ali isto tako promocija mladih sportista koji na najbolji način, posebno kada je u pitanju reprezentacija BiH, promoviraju državu i ovaj sport", naveo je Avdić.

Napomenuo je da je vaterpolo ovdje relativno mlad sport, ali za kratko vrijeme i uz kvalitetan rad, napreduje.

Potpredsjednik Vaterpolo saveza BiH Emir Tahmiščija je zahvalio Olimpijskom bazenu Otoka što im pruža mogućnost da nastupe sa reprezentativnim selekcijama i time pruže priliku momcima da se okušaju sa najboljim vaterpolistima i da napreduju u karijeri.

"Nastojimo da što više napredujemo. Osim finansijskih sredstava, koja su nam limit, najveći problem je nedostatak ovakvih velikih, odnosno olimpijskih bazena", kazao je Tahmiščija.

Istaknuo je da već par godina imaju vrlo nadarene generacije, posebno juniore. Po njegovim riječima, okosnicu čine igrači iz Sarajeva, Banje Luke, Neuma i Trebinja.

Svečano otvorenje 13. međunarodnog vaterpolo turnira "Sarajevo Champions Challenge" je sutra u 17.30 sati na Olimpijskom bazenu Otoka, a ceremonija proglašenja pobjednika i zatvaranje turnira je predviđeno za nedjelju, 24. septembra, u 13.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije