Srebrenički MMA borac najveću pobjedu karijere slavio sa šalom BiH oko vrata

Radiosarajevo.ba
Srebrenički MMA borac najveću pobjedu karijere slavio sa šalom BiH oko vrata
Foto: Fightsite / Mirsad Bektić
Mirsad Bektić, borac porijeklom iz Srebrenice, podijeljenom sudijskom odlukom stigao je do najvećeg uspjeha MMA karijere, savladavši Ricarda Lamasa. Na taj način došao je do mjesta u Top 10 u poretku perolake kategorije.

Ono što je zanimljivo jeste da je Bektić veliku pobjedu u Chicagu proslavio za šalom Bosne i Hercegovine okačenim oko vrata.

Iako je bio četiri mjesta lošije rangiran od sedmoplasiranog Lamasa, Bektić je u ovu borbu ušao kao favorit na kladionicama, a na kraju je to opravdao sjajnih nastupom, gdje je vrlo brzo primijetio što će mu u ovoj borbi biti glavna snaga te je koristio svaku priliku da dolazi do tih situacija. Lamas je imao svojih prilika, pružio je vrlo dobru borbu, čak je moguće shvatiti i zašto je jedan sudac presudio u njegovu korist, no Bektić je u globalu bio bolji i konkretniji, posebno po pitanju kontrole same borbe, prenosi Fightsite.

Borci su krenuli otvoreno i uz žestok tempo, no već nakon minute završavaju u klinču, gdje Lamas dobro radi koljenima, ali Bektić brzo okreće i on je taj koji kontrolira uz ogradu. Ipak, sredinom runde se razdvajaju i borba je opet na sredini kaveza, gdje dobar udarac Bektića šalje Lamasa na pod. Brzo su opet uz ogradu, gdje Lamas odlično ruši, no Bektić se brzo diže. Lamas u jednom trenutku pokušava giljotinu, no Mirsad je jako brzo vani i do kraja runde kontrolira borbu uz rub kaveza.

Druga runda također nudi visok tempo, ali dosta akcije završava klinčem, tijekom kojeg Bektić još jednom dovodi borbu do ograde, gdje neko vrijeme kontrolira Lamasa. Sredinom runde još jedno odvajanje, no ponovno rušenje Bektića, kratka kontrola, novi povratak na noge i opet klinč uz rub kaveza, gdje je Bektić snažniji i tehnički bolji te tako odvodi do kraja i drugih pet minuta. Bektić taktiku kontrole uz ogradu kaveza koristi i u trećoj rundi, ali uspijeva upisati i jedno rušenje nakon što je anulirao Lamasov pokušaj kružnog udarca nogom. Sredinom runde dolazi do kratke nepažnje Bektića i Lamas hvata čvrstu giljotinu, no Mirsad je ponovno vani, podiže ih i još jednom odvodi do ograde, gdje pokušava kontrolirati, ali slijedi još jedan pokušaj giljotine. Lamas ipak nije imao snage za stisnuti dovoljno čvrsto i borba odlazi do sudačke odluke.

Po jedan sudac odlučio je dati 29:28 svakom borcu, odnosno 2:1 u rundama, dok je onaj treći smatrao kako je Bektić bio bolji u sve tri te 30:27 bodovanjem donosi najboljem BiH borcu najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri. Bektić je sada sigurno Top 10 borac i nema sumnje kako će ga čekati još jedan sjajan ispit. U ovoj borbi pokazao je veliku snagu i taktičku zrelost, no vidjeli su se neki nedostaci na kojima će morati morati u narednim mjesecima. Trener Firas Zahabi je sigurno već pripremio način na koji popraviti ono što je u ovoj borbi moglo biti bolje.

Nažalost, Joe Rogan nije osjetio potrebu s Bektićem porazgovarati u kavezu, tako da smo ostali bez njegovih izjava nakon ove velike pobjede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije