Milion u zlatu podijlili na tri dijela

Radiosarajevo.ba
Milion u zlatu podijlili na tri dijela

Amerikanka Sanya Richards, Ruskinja Jelena Isinbajeva i Etiopljanin Kenenisa Bekele osigurali su podjelu jackpota od miliona dolara pobjedama na posljednjem mitingu Zlatne lige, onom u Bruxellesu.

Sanya Richards došla je šeste do pobjede na 400 metara na uvjerljiv način, otrčavši najbolje vrijeme sezone (48.83), ispred Britanke Christine Ohurugou i Jamajčanke Shericke Williams.

Jelena Isinbajeva slavila je u skoku s motkom s preskočenih 4.70 metara iz prvog pokušaja. Prave konkurencije Isinbajeva nije imala, te joj je i jedan ispravan skok bio dovoljan za slavlje. Kasnije je pokušala postaviti novi svjetski rekord i preskočiti 5.07m, ali nije uspjela.

Kenenisa Bekele ostvario je pobjedu na 5000 metara u finišu ispred sunarodnjaka Imanea Merce i Kenijca Vincenta Chepkoka.

Powellu najbrži u utrci na 100 metara

Jamajčanin Asafa Powell pobjednik je utrke na 100 metara. U izostanku najbržeg čovjeka današnjice Usaina Bolta Powell je slavio u vremenu 9.90 i tako po 56. put u svojoj karijeri ostvario rezultat ispod 10 sekundi.

Drugo mjesto zauzeo je trostruki svjetski prvak iz Osake (2007.), Amerikanac Tyson Gay, dok je treći završio njegov sunarodnjak Darvis Patton.

Svjetski rekord kenijske štafete 4x1500 metara

Kenijski kvartet u sastavu William Biwott, Gideon Gathimba, Geoffrey Rono i Augustine Choge oborio je najstariji svjetski rekord u trkaćim disciplinama, onaj na štafeti 4x1500 metara...

Na posljednjem mitingu Zlatne lige u povijesti (od sljedeće sezone dolazi Dijamantna liga), onom u Bruxellesu, kenijska je štafeta ostvarila rezultat od 14 minuta 36 sekundi i 23 stotinki i tako oborila prijašnji najbolji svjetski rezultat (14:38.08) koji je držala Zapadna Njemačka još iz 1977. godine.

Štafeta 4x1500 rijetko se trči na najvećim natjecanjima poput Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, a još rjeđe na najvećim svjetskim mitinzima poput onih iz Zlatne lige.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije