Međunarodni kick boxing kup: Ženski kick box je 'ljepši za oko' zbog tehnike i pokreta

Radiosarajevo.ba
Međunarodni kick boxing kup: Ženski kick box je 'ljepši za oko' zbog tehnike i pokreta

Iz godine u godinu Međunarodni kick boxing kup „Ilidža Open 2016“ je sve posjećeniji što potvrđuje da se radi o kvalitetu turnira, kazao je Nermin Bašović, organizator sedmog tradicionalnog turnira za pionire, kadete, juniore i seniore koji je održan u subotu, 27. februara, u Kulturno-sportskom centru Ilidža. 

Turnir se održava svake godine povodom dana reintegracije Općine Ilidža.

Na ovom takmičenju pojavilo se 430 učesnika iz klubova BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije u svim uzrasnim kategorijama. Osnovni cilj ovog turnira je da se afirmiraju mladi i perspektivni bokseri, te da se više mladih osoba uključi u sport, naveo je Bašović. 

Razgovarali smo i s jednom od učesnica ovog takmičenja, koja nam  je govorila više o tome zašto se odlučila baš za kick boxing. Selma Baltić je 22-godišnja djevojka koja je sasvim slučajno otišla na trening i zaljubila se u ovaj sport. Prvi meč imala je na Ilidži 2009. godine, a nakon toga slijedi niz takmičenja u BiH, a nisu izostali ni internacionalni mečevi (Njemačka, Švicarska). Prošle godine proglašena je najboljom seniorkom K1 sporta. 

„Roditelji su me sprečavali, ali ja slušam svoje srce, što volim to i radim“, kazala je Selma. 

Navela je kako treba biti više takmičenja ovakvog tipa i više posjetilaca, gdje bi se mladi mogli upoznati s borilačkim sportovima.  

Lejla Vilić je 28-godišnja trenerica jednog sarajevskog kick boxing kluba. Sa 14 godina odlučila je da se bavi kick boxom.  

Privlačile su me neke vrste ekstremnih sportova, odnosno sama borba“, kazala je Lejla. 

Na pitanje šta uraditi da se „razbiju“ predrasude okruženja da borilačke vještine i nisu za nježniji spol, odgovorila je: „Treba općenito da se radi na osvješćivanju ljudi da borilački sportovi nisu samo za muškarce, te da su žene ravnopravne i može se reći da je ženski kick box ljepši za oko... Ima više tehnike i pokreta“. 

Na ovom takmičenju pojavio se veliki broj takmičara i takmičarki, koje je karakterizirala volja, želja za pobjedom i borba. Bilo je i mnogo djevojaka na takmičenju - došle su izboriti svoje mjesto i plasman na ovom turniru. Svi su došli ostvariti cilj, titulu u svojoj uzrasnoj kategoriji. Mnogi su svoje uzore vidjeli u nekim svjetskim renomiranim bokserima i kick boxerkama, jedna od njih je i dvanaestogodišnja Tara Bohatjuk, državna prvakinja BiH (light contact).

Na pitanje zašto baš kick box, Tara je odgovorila sljedeće: „Motivirala me jedna prvakinja svijeta, tačnije Gina Carano“. Što se tiče osuda, navela je da je to sasvim normalno i da ih je bilo jer su mnogi mišljenja da žene ne mogu trenirati „muške“sportove. Preporučila je svima koji žele da se bave ovom vrstom sporta da je dobro zbog odbrane, a zaključila je; „Za ljude poput mene to je ljubav prema sportu“. 

Još jedna zanimljiva priča dolazi od 23-godišnje Anastazije Petrović iz Bara iz Crne Gore. Ona je počela trenirati kick box jer se zaljubila u trenera, s kojim je još uvijek u sretnoj vezi. Kaže da se prije ove discipline bavila jiujutsom. U ljubavi s trenerom proslavila je i dvaputa titulu prvaka Crne Gore, te i zabilježila učešća u Svjetskom i Evropskom prvenstvu, te mnogih međunarodnih turnira. Za kraj Anastazija je zaključila da se muškarci plaše žena u ovom sportu, te ih često zato i osuđuju

Rezultate turnira održanog u subotu možete pogledati na ovom linku.

Turnir se održao pod pokroviteljstvom Općine Ilidža i Ministarstva za kulturu i sport KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije