'Leptiri bez krila': Katarska ambasada odala priznanje Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću

0
Radiosarajevo.ba
'Leptiri bez krila': Katarska ambasada odala priznanje Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću
Foto: Ambasada Katara u BiH / Katarska ambasada odala priznanje Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću

U Areni Hotela Hills na Ilidži u četvrtak, 8. februara, obilježen je Dan sporta Države Katar. Povodom ovog nacionalnog praznika u zemlji Zaljeva održana je prigodna svečanost tokom koje je Ambasada Države Katar u Sarajevu odala priznanje uspješnim bosanskohercegovačkim paraplivačima Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću, kao i njihovom treneru i osnivaču Plivačkog kluba "SPID2 gospodinu Amelu Kapi pružajući im ujedno podršku za daljnji rad i natjecanja, uključujući Paraolimpijadu u Parizu i Evropsko prvenstvo u Portugalu ove godine.

Inače, pod pokroviteljstvom emira Države Katar Nj. V. šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Država Katar pridaje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša sportske sposobnosti svoga stanovništva te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti.

"Izraz tih težnji našeg društva je i Dan sporta. Ali Država Katar putem Dana sporta šalje još neke važne poruke. Ovim Danom, naime, želimo naglasiti kako sport pripada svima, da svaka osoba zaslužuje podršku društva da iskaže svoje najviše domete. Stoga nam je posebno drago da na Danu sporta možemo pozdraviti mlade, hrabre ljude, velike sportiste, Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, zajedno s njihovim trenerom Amelom Kapom i roditeljima. Čast nam je da upravo na Dan sporta Države Katar možemo da im odamo priznanje za dosadašnje velike rezultate", kazao je otpravnik poslova Ambasade Države Katar Abdulrahman Soud A. A. Naqadan.

Sarajevski derbi: FK Željezničar i FK Sarajevo podijelili bodove, viđena isključenja

Sarajevski derbi: FK Željezničar i FK Sarajevo podijelili bodove, viđena isključenja

Ismail Barov i Ismail Zulfić uputili su zahvalnost Državi Katar, ističući da im mnogo znači kada imaju podršku iza sebe. Govoreći o nastupima na predstojećem Europskom prvenstvu, odnosno Paraolimpijskim igrama u Parizu, pojedinačno su najavili maksimalno zalaganje da bi donijeli nove medalje u Bosnu i Hercegovinu!

Trener Amel Kapo uputio je posebnu zahvalnost Ambasadi Katara u Sarajevu zbog poziva za učešće na Nacionalnom danu sporta.

'Leptiri bez krila' nas učinili ponosnim: Ismail Barlov i Ismail Zulfić osvojili 8 medalja u Zagrebu

'Leptiri bez krila' nas učinili ponosnim: Ismail Barlov i Ismail Zulfić osvojili 8 medalja u Zagrebu

"To je stvarno ogromna čast jer znamo svi da se u ovom trenutku održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Dohi. Zahvaljujem se od srca na pozivu i pomoći koju su pružili našim malim šampionima. Trenutno malim, budućim velikim šampionima, koji ove godine imaju nastupe na Europskom prvenstvu, a iskreno se nadamo i nastupu na Parolimpijskim Igrama", kazao je Kapo.

Država Katar postaje središte globalnog sporta, kao što je Sarajevo bilo prije 40 godina, kada su ovdje održane 14. Zimske olimpijske igre, značajan jubilej koji je također obilježen 8. februara.

"Nakon Svjetskog prvenstva 2022, najboljeg u 21. stoljeću, te Azijskog kupa, koji se završava ovog vikenda, u ovom trenutku u Dohi se održava i Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, na kojem će nastupiti i najuspješnija bosanskohercegovačka sportašica Lana Pudar. Želimo joj mnogo uspjeha!  I zbog Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima posebno zadovoljstvo nam je da su s nama večeras uspješni bh. plivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić. Njima i drugim bh. sportašima želimo mnogo uspjeha na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Parizu i Evropskom prvenstvu u Portugalu ove godine, kao i drugim natjecanjima. Neka živi sport!", dodao je Abdulrahman Soud A. A. Naqadan, otpravnik poslova Ambasade Države Katar.

Nakon svečanog dijela odigrano je sportsko druženje članova i osoblja katarske diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Katarska ambasada odala priznanje Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću
Foto: Ambasada Katara u BiH: Katarska ambasada odala priznanje Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću

Dan sporta ustanovila je Vlada Katara uvidjevši da moderan način života ne ostavlja mnogo prostora za rekreaciju. Ovaj državni praznik ima za cilj promicanje zdravog načina života i poticanje svih na svakodnevno bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti, to jest vježbe. Službeno se obilježava svakog drugog utorka u februaru, što ove godine pada na 13. februara. To je dan kada su škole, preduzeća, trgovine i vladini uredi zatvoreni.

Građani ga obilježavaju baveći se sportom, vježbanjem i potičući jedni druge na zdraviji način života. Također, sve vladine institucije, ali i predstavnici privatnog sektora organiziraju različite sportske aktivnosti i vježbe za svoje zaposlenike u skladu s njihovim mogućnostima, a s ciljem širenja svijesti o značaju sporta i njegovoj ulozi u dobrobiti pojedinaca i društva. Istovremeno, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, prema FIFA-i najuspješnijeg u 21. stoljeću, Katar postaje odredište globalnog sporta stvarajući prijateljstva i unapređujući odnose s državama širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije