Lebedeva i Abakumova ostale bez medalja sa Olimpijade 2008.

AA
Lebedeva i Abakumova ostale bez medalja sa Olimpijade 2008.
Arbitražni sud za sport (CAS) u četvrtak je odbacio žalbu ruskih atletičarki Tatyane Lebedeve i Marije Abakumove čime su im i definitivno oduzete medalje sa Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu.

CAS je potvrdio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) iz 2016. godine kojom su dvije spomenute atletičarke i njihova zemljakinja biciklistkinja Ekaterina Gnidenko suspendovane. Naime, u njihovim antidoping uzorcima na ponovnom testiranju pronađen je zabranjeni pronađen je anabolički steroid turinabol.

Lebedeva je 2008. godine osvojila srebrne olimpijske medalje u skoku u dalj i troskoku, a Abakumova, također, srebro, ali u bacanju koplja. Gnidenko je u biciklizmu na pisti na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bila osma.

Sve tri sportiskinje na saslušanju u maju u Lozani nisu uspjele dokazati da antidoping metode nisu bile validne, naglasili su iz CAS-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije